Wessam, Nikki, Nina, Sven, Hugo en Britt hebben er zin in.
Wessam, Nikki, Nina, Sven, Hugo en Britt hebben er zin in. Dorpsbeuk

'Alle kinderen blij met onze school'

6 november 2018 om 08:02 lokaal

SCHERPENZEEL De nieuwe kinderraad bij basisschool de Dorspbeuk is aangesteld. Wessam, Sven, Hugo, Britt, Nikki en Nina hebben ideeën genoeg om hun school 'nog fijner' te maken.

Al verschillende jaren voeren leerlingen uit groep 6 tot en met 8 aan het begin van het schooljaar campagne onder hun medescholieren om hen te kiezen. Posters met hun speerpunten hangen her en der in de school, waarna een stemming volgt. De zes scholieren van dit jaar hebben er zin in. Ze mogen regelmatig met directeur Anne Suijdendorp aan tafel voor een kinderraadoverleg.

BUITENLESSEN ,,Vanuit het concept 'vreedzame school' waarmee de Dorpsbeuk werkt, is het belangrijk om kinderen te betrekken bij het reilen en zeilen op onze school. We willen dat kinderen meedenken vanuit hun perspectief wat anders of beter kan. En dan niet meer vakantie of friet in de pauzes maar inhoudelijke dingen", vertelt Suijdendorp.

Gevraagd naar hun speerpunten en waarom ze in de kinderraad zitten, komen eensgezinde antwoorden. ,,Ik vraag in mijn klas wat zij belangrijk vinden of graag willen veranderen en daar maak ik een lijstje van". ,,Ik wil dat alle kinderen blij zijn met onze school". ,,Ik zou graag meer buitenlessen hebben". ,,Het is leuk dat we mee mogen beslissen hoe we de school kunnen verbeteren". ,,Gelukkig zijn we het in de kinderraad vaak met elkaar eens", vertellen de kinderen als hen naar hun motivatie gevraagd wordt.

Vijf keer per jaar gaat de raad met de directeur vergaderen. Eventueel komt hier ook iemand van de ouderraad bij zitten als hij of zij inhoudelijk kan helpen met het onderwerp. Al in de campagneperiode moeten de leerlingen zelfstandig hun thema's aan de man brengen met bijvoorbeeld posters. De spanning van de verkiezingen creëren een bijzondere sfeer in de school.

KLEURRIJK De Dorpsbeuk werkt sinds twee jaar met een leerplein in de centrale ruimte van de school. Hier wordt schoolbreed onderwijs gegeven. Deze methode was in het begin even wennen voor de kinderen. De kinderraad ging destijds langs alle klassen om te horen wat de kinderen nodig hadden om hier fijn te leren. Ook het creatieve lokaal werd door een voormalige kinderraad niet kleurrijk genoeg geacht. Hierop gingen zij zelf met verf aan de slag om het lokaal op te fleuren. Ook bij het nieuw aan te leggen schoolplein wordt de raad betrokken.

BETROKKEN Het schoolplein zal een buurtfunctie krijgen, de hele wijk is welkom. Er is 26 november een informatiebijeenkomst over het ontwerp van het plein. Er moeten nog meer fondsen worden geworven en in januari volgt een evaluatie van het binnengekomen bedrag. ,,In het voorjaar van 2019 hopen we te kunnen beginnen. We zijn volop in overleg met ons netwerk van organisaties zoals het ouderenwerk hoe zij ook gebruik kunnen maken van ons plein straks", aldus de directeur. ,,Hoe maak je het tot een ontmoetingsplek voor de buurt? Ook hierbij denkt de kinderraad mee. En ook twee ouders zijn erg betrokken bij het proces', prijst Suijdendorp.

advertentie
advertentie