Ontbijten in de klas, bij De Borgwal.
Ontbijten in de klas, bij De Borgwal. Adriaan Hosang

'Samen eten stimuleert kinderen'

14 november 2018 om 06:15 lokaal

RENSWOUDE Voor veel kinderen was het woensdagmorgen misschien toch wel even wennen. Geen vader of moeder die zegt: "Je moet gaan eten, want je moet zo naar school". Op de Christelijke Basisschool "Borgwal" deed men namelijk mee aan de landelijke actie van het Nationaal Schoolontbijt.

Net als ieder jaar gingen ook nu weer zo'n half miljoen kinderen samen gezond en gezellig ontbijten op hun basisschool. Met behulp van speciaal lesmateriaal werd hen ook alles over hun ontbijt geleerd. Zo werd hen bijvoorbeeld geleerd hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten.

ONTBIJTMETER Aan het Nationaal Schoolontbijt werd door scholen is zo'n 275 gemeenten deelgenomen .

Niet alleen op school ook thuis kan een scholier ontdekken hoe belangrijk een ontbijt is, namelijk online via de ontbijtmeter. Ouders kunnen daarbij ook helpen door online het ontbijt van hun kind te checken of samen de ontbijtmeter in te vullen op www.ontbijtmeter.nl.

Dit keer ontbijten de leerlingen op school, niet alleen met broertjes of zusjes, maar met klasgenoten, de juf of meester in een volle klas.

VITAMINERIJK Het Nationaal Schoolontbijt bestond uit vers brood van een bakker of supermarkt. Kinderen konden kiezen uit diverse soorten bolletjes. Maar behalve dat waren er ook crackers, halvarine, in het kader van vitamines A, D en E 30+ kaas, rijk aan vitamine A en B12 en mineralen en calcium, fosfor, magnesium en zink, B2 en selenium. Hield je van zoet op je broodje, dan kon je kiezen uit jam om de eenvoudige reden dat jam op je brood altijd beter is dan zoet beleg dat meer suiker of vet bevat. Ook komkommers stonden op het menu, want die zorgen voor veel voedingsstoffen, zorgen ervoor dat je een gezond gewicht houdt en voorkomen ook ziekten. Volg je het advies van het Voedingscentrum dan zou je 250 gram groenten per dag moeten eten.

Ook was er rauwe, verse melk, van Boerderij De Wachteldonk in Renswoude. ,,Het was gewoon gezellig, zo samen ontbijten, vertelt juf Nikkels. ,,Samen eten stimuleert."

advertentie
advertentie