Workshops over geweld in Kulturhus De Breehoek
Workshops over geweld in Kulturhus De Breehoek Rinus van Denderen

'Draagkracht en draaglast uit balans'

13 november 2018 om 16:22 lokaal

SCHERPENZEEL In de Breehoek is op dinsdagavond 20 november is er een thema-avond over huiselijk geweld en kindermishandeling.

De gemeente Scherpenzeel en het CJG Scherpenzeel organiseren deze avond in het kader van de Week tegen Geweld. Workshops en een maaltijd zijn de ingrediënten voor de thema-avond.


HUISELIJK GEWELD Samen met Youke, Veilig Thuis, Moviera, Veiligheidshuis, Jeugdbescherming Gelderland, Agathos en de Koperhorst nodigt het CJG en de gemeente Scherpenzeel iedereen uit die werkt met kinderen, jeugd en volwassen om kennis en vaardigheden op te doen. ,,Het programma is divers en sluit aan op de werkpraktijk. Zo kunnen deelnemers een workshop gespreksvoering met kinderen volgen of meer leren over wat huiselijk geweld is en hoe dit kan worden aangepakt", aldus Lonneke Siegers, coördinator CJG en lokaal team jeugd.

,,Ieder jaar organiseren we een avond voor vrijwilligers, professionals en ouders over huiselijk geweld en kindermishandeling. Vorig jaar ging het over Veilig Thuis en twee jaar geleden was er een training voor medewerkers van peuterspeelzalen en scholen", vervolgt ze.

RELATIEF LAAG Ook in Scherpenzeel komt geweld en mishandeling voor, blijkt uit cijfers. Voor zaken rond kindermishandeling en huiselijk geweld is Veilig Thuis het advies- en meldpunt. De gemeente Scherpenzeel is verbonden aan Veilig Thuis Gelderland-Midden. In de regio Gelderland-Midden zijn in het eerste half jaar van 2018 ongeveer 1.900 adviesvragen gesteld aan Veilig Thuis (VT). Er zijn tweehonderd onderzoeken gedaan en ongeveer dertig tijdelijk huisverboden uitgevoerd. In de gemeente Scherpenzeel zijn de cijfers qua geweld relatief laag. Er zijn in het eerste half jaar van 2018 14 meldingen gedaan bij VT en er is 1 onderzoek uitgevoerd door VT. De aantallen in 2016 en 2017 liggen ongeveer gelijk.

DRAAGLAST ,,Doordat het buiten donkerder is en regent, zitten mensen meer binnen. Hierdoor kunnen er meer conflicten ontstaan. Uiteindelijk is het ontstaan van geweld vaak veroorzaakt door een opeenstapeling van dingen, met als gevolg dat draagkracht en draaglast uit balans zijn. Mensen kiezen er niet bewust voor om een ander pijn te doen", nuanceert Siegers.

Er zijn in totaal negen workshops. Signaleren: wat is huiselijk geweld en kindermishandeling, gespreksvoering met ouders en kinderen, hoe maak je een veiligheidsplan, ketensamenwerking, aanscherping meldcode, pittige pubers, partnergeweld en ouderenmishandeling.

De keuze om de avond op 20 november te starten met een gezamenlijke maaltijd is bewust. ,,Je moet vooral samen optrekken in dit soort thema's. Dan is het goed om elkaar te kennen. Wethouder Vreeswijk houdt een inleiding, waarna we in groepen aan de workshops beginnen". Aanmelden vooraf is aan te raden door te mailen naar b.bruining@scherpenzeel.nl. De kosten bedragen 10,00 euro per persoon. De maaltijd begint om 18.00 uur en is niet verplicht. De workshops starten om 19.00 uur en rond 21.30 uur is de plenaire afsluiting.

advertentie
advertentie