Afbeelding
Margreet Hendriks

Scherpenzeel wint Inspiratietrofee

15 november 2018 om 14:39 lokaal

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel heeft de Inspiratietrofee 2018 van de Vereniging van Grondbedrijven gewonnen. De prijs was door de VvG uitgeloofd voor de nota Grondbeleid die andere gemeenten het meest zou kunnen inspireren. Daarbij gaf Scherpenzeel andere genomineerden zoals Eindhoven, Groningen en Utrechtse Heuvelrug het nakijken.

Margreet Hendriks

De prijs werd woensdag 14 november tijdens het najaarscongres van de VvG in ontvangst genomen door Elly Kramer, beleidsmedewerker planning en control van de gemeente Scherpenzeel. ,,De nominatie was al heel bijzonder, maar dat we als kleinste gemeente ook als winnaar uit de bus komen was een complete verrassing'' vertelt Elly. Zij is dan ook, net als haar collega en medeopsteller van de nota, juridisch medewerker Eelco Hassink, buitengewoon trots op de onderscheiding. ,,In de nota is een routekaart uitgezet voor een situatiegebonden grondbeleid. De gemeente ontwikkelt in de eerste plaats eigen gronden en bepaalt per situatie of projecten van derden iets toevoegen aan de ruimtelijke ontwikkeling die men voor ogen heeft. Je zou het een pragmatisch beleid kunnen noemen, maar zeker niet ad hoc omdar we in de nota grondbeleid duidelijke spelregels hebben vastgelegd. Zo kunnen we initiatieven van anderen per keer en per situatie beoordelen.''

Ook wethouder Tonnis van Dijk (ruimtelijke ordening) glimt vanwege het binnenhalen van de prijs. Niet in het minst omdat de nota grondbeleid, toen deze in februari van dit jaar door de gemeenteraad moest worden vastgesteld, vanuit de politiek nogal wat kritiek te verduren kreeg. Daarnaast is zo'n prijs natuurlijk een mooie opsteker in een periode waarin de gemeente Scherpenzeel als kleine gemeente wat betreft bestuurskracht en deskundigheid bij de provincie onder het vergrootglas ligt. De provincie Gelderland was overigens, net als bijvoorbeeld grote steden als Rotterdam, Delft en Nijmegen, ook inzender van een nota grondbeleid. ,,De omvang van een gemeente zegt dus lang niet alles'' lacht Van Dijk.

Foto: Eelco Hassink, Elly Kramer en wethouder Tonnis van Dijk zijn trots op het binnenhalen van de Inspiratietrofee 2018 voor het grondbeleid van de gemeente Scherpenzeel.

advertentie
advertentie