De groep van Abrona die in het bos werkt.
De groep van Abrona die in het bos werkt. Adriaan Voeten

Cliënten werken in de bossen

21 november 2018 om 06:54 lokaal

BAARN Cliënten van Abrona Scherpenzeel werken geregeld, in opdracht van Staatsbosbeheer, in de bossen rond Baarn. Dit doen ze al jaren en dit zorgt ervoor dat het bos er netjes uitziet.


Suzanne Vink

Vier dagen in de week werkt een groepje van vier cliënten, of meer, in het bos. Fabian Verweij, persoonlijk begeleider bij Abrona, vertelt dat de Scherpenzeelse cliënten veel verschillende dingen doen: ,,We werken in opdracht van de boswachter. Voorbeelden zijn paden verbreden, snoeien, zagen, opruimen en controleren van paalkampeerterreinen”, legt hij uit. ,,Op dit moment werken we in de bossen rondom de Stulp om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen.” Bij Kasteel Groeneveld zijn ze veelal bezig met het weghalen van bladeren. Verder proberen ze het bos vaak in de oorspronkelijke staat te herstellen. Zo zijn ze naast Allurepark De Zeven Linden bezig met een authentieke wal weer zichtbaar maken, zodat hij er weer hetzelfde uitziet als jaren geleden toen hij nog werd gebruikt om de schapen op het pad te houden.

CLIËNTEN De cliënten hebben allemaal een licht verstandelijke beperking en soms een psychiatrische aandoening. Ze wonen op de locatie ‘Hofstede Ruwinkel’ van Abrona in Scherpenzeel. Het is een zorgboerderij waar ze wonen en werken. ,,We vinden het belangrijk dat ze meer mensen en plekken zien dan alleen de woonlocatie. Daarom werken ze ook in het bos”, vertelt Fabian Verweij. Hij legt uit dat ze het werk geweldig vinden: ,,Het werken in de buitenlucht vinden ze fijn en ze zien gelijk resultaat”, legt Verweij uit. Het werk gaat altijd door: ook als het regent of als het vriest.

POSITIEVE EFFECTEN Volgens de persoonlijk begeleider heeft het werken in het bos veel positieve effecten. ,,Soms ervaren de cliënten spanning of frustratie, maar door in de buitenlucht te werken met een kleine groep voelen ze zich veel beter. Het zorgt ervoor dat ze in balans blijven en het fysieke werk zorgt voor rust in het hoofd. Verder ontstaan er tussen de cliënten vriendschappen door het samenwerken.” Hij legt verder uit dat het werk goed is voor het zelfvertrouwen, de cliënten leren veel, ze maken nieuwe dingen mee en ze worden echt gewaardeerd om het werk dat ze doen.

SAMENWERKING Abrona is erg blij met de samenwerking met Staatsbosbeheer. ,,De cliënten krijgen veel waardering voor het werk dat ze doen van de boswachter, maar ook van ruiters, wandelaars en mountainbikers in het bos”, legt Verweij uit. Abrona ontvangt een vergoeding van Staatsbosbeheer die naar de cliënten gaat: het geld wordt geïnvesteerd in werkkleding, een terreinwagen en goed gereedschap. Daarnaast wordt er af en toe iets leuks voor de cliënten georganiseerd zoals een barbecue of een leuk uitje. ,,We vinden het belangrijk dat de cliënten ervaren dat dit hun eigen werk is, en dat wordt versterkt doordat de verdiensten ook voor de cliënten zelf zijn. Dit maakt ze enorm trots en hun eigenwaarde groeit”, aldus Fabian Verweij.

advertentie
advertentie