Afbeelding
Adriaan Hosang

'We hebben bijna 2.000 kerststallen'

28 november 2018 om 06:15 lokaal

RENSWOUDE Ida en Peter Diemer uit Veenendaal zijn bij toeval begonnen met het verzamelen van kerststallen. ,,Ik werkte in Nigeria, kocht daar wat houtsnijwerk, waaronder een kerststal. In Amerika hebben we er weer één gekocht en tijdens een vakantie in Hongarije opnieuw. Zo is het eigenlijk begonnen, het was leuk om uit elk land een kerststal te hebben.''

,,Op een gegeven moment wilden we ook een kast om ze daarin te zetten. Maar onze verzameling werd steeds groter en toen we drie vitrinekasten hadden zijn we gestopt met opnieuw kasten aanschaffen. Nu staan er veel kerststallen in dozen", vertelt Peter.

TWEEDUIZEND ,,We hebben er bijna tweeduizend." Voor Ina en Peter is het makkelijk om de vitrinekasten in de bibliotheek te vullen, hun assortiment is groot genoeg.

Terwijl ze al een aantal kerststallen een plekje gegeven hebben, staan er nog een allerlei dozen op de grond. Allemaal gevuld met kerststallen uit tal van landen.

Een kleine Kerststal uit Italië heeft al een plekje gekregen in een vitrinekast en vlak daarbij ook een Kerststal uit Zuid- Afrika. Duidelijk heel anders van opzet. Heel kleurrijk is zeker de kerststal uit Marokko en ook de moderne uit Slovenië springt er uit.

MAÏSBLAD Opvallend en bijzonder is de kerststal uit Brazilië. Je vraagt je af van welk materiaal die gemaakt is. Peter weet dat uiteraard. Hij geeft aan dat die van maïsblad is gemaakt.

Kleurrijk is ook de Kerststal uit Tsjechië. ,,Het is echt houtsnijwerk'', vertelt Peter, terwijl zijn vrouw Ida aan de andere kant van de vitrinekast druk bezig met het installeren van een kerststal. In Vaassen en Vriezenveen exposeren ze met diverse groepen uit tal van landen.

Peter en Ida Diemer plaatsen kerststallen in de vitrinekasten in de bibliotheek.
advertentie
advertentie