Afbeelding
Margreet Hendriks

Meer aandacht voor cybercrime

7 december 2018 om 16:34 lokaal

SCHERPENZEEL De gemeente hield onlangs, samen met de Ondernemersvereniging Scherpenzeel en de Bedrijvenkring Scherpenzeel-Woudenberg, in partycentrum Boschzicht een voorlichtingsavond voor ondernemers over cybercriminaliteit. Nepmails, spookfacturen, kwetsbaarheid voor hackers zijn zaken waarover bedrijven zich in toenemende mate zorgen moeten maken, volgens Anton Jansen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

SCHADE ,,Wanneer we ons huis of bedrijfspand verlaten, vinden we het gewoon om te controleren of we alle ramen en deuren op slot hebben gedraaid. Hoe vreemd is het eigenlijk dat we ons daarentegen nauwelijks goed beschermen tegen digitale inbrekers, die ons misschien nog wel veel meer schade kunnen toebrengen'', constateerde burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Onderzoek toont aan dat cybercriminelen dit jaar bij ruim de helft van de kleine bedrijven hebben geprobeerd geld of gegevens te stelen. Hoewel de dreiging toeneemt, maakt het MKB zich nog onvoldoende zorgen over hun digitale veiligheid. ,,Steeds meer kleine bedrijven werken digitaal, bestellingen en betalingen worden online gedaan en zelfs bedrijfsprocessen worden soms digitaal aangestuurd. Dit maakt een bedrijf ook kwetsbaar. Er hoeft maar een medewerker op een verkeerde link te drukken of met een privélaptop onbedoeld een virus in het systeem te brengen en het hele bedrijf ligt stil'', aldus Jansen.

HACKERS Cyber security consultant Luc Pluimakers gaf uitleg over hoe hackers te werk gaan en de toenemende kwetsbaarheid voor cybercrimelen door aanwezigheid van allerlei lekapparatuur of via wifi op afstand te bedienen apparaten. Hij adviseerde iedereen om in elk geval wachtwoorden complexer te maken, back-ups te maken, updates direct uit te voeren, een stevige firewall of virussoftware te installeren en het personeel goed te trainen. Jansen: ,,Binnen vier tot vijf jaar zal 60 tot 70 procent van de inbraken digitaal plaatsvinden. En daders op afstand zijn moeilijker op te sporen.''

advertentie
advertentie