Groeien?

8 december 2018 om 13:42 lokaal Deel je nieuws

Bezorgd heb ik de discussie gevolgd over bedrijfsvestiging van Modiform tegenover de Buitenplaats. Mij valt op dat de discussie vaak maar één kant van de zaak belicht. Ik wil proberen hier een overzicht te geven.

Vanuit bestaande woningbehoefte van dorpsgenoten én de opdracht van overheden voor woningbouw moeten veel nieuwe huizen gebouwd worden. Een terecht verlangen ook van de bevolking en een uitdaging voor het gemeentebestuur. Daar moet wel bouwgrond voor zijn; diverse hectaren zijn maar zo op. De vraag is hoever dat door kan gaan.

Daarnaast doen ondernemers een beroep op de gemeente om bouwgrond voor nieuwe bedrijfshuisvesting en uitbreiding. Ook heel begrijpelijk en goed voor de werkgelegenheid. Weer moet er bouwgrond komen en weer de vraag: waar ligt de grens?

Recent blijkt uit de recente enquête onder de bevolking in het kader van de toekomstvisie dat Scherpenzelers heel erg hechten aan de groene omgeving en die uitdrukkelijk willen beschermen. Daarom wonen we immers zo graag hier. Ik wil de eerste zijn om onze mooie natuur te beschermen maar daarbij niet de ogen sluiten voor alle behoeften in dit mooie dorp.

Scherpenzeel is niet groter dan het is en er komt echt geen meter meer bij! Het is alsof we een Tesla in een schuurtje van een paar vierkante meters willen zetten. Tellen we de bovengenoemde serieuze vragen naar bouwgrond bij elkaar op dan kan dit gewoon niet allemaal passen op ons beperkte grondgebied. Tenzij wij toch in strijd met het derde punt onze mooie natuur stukje bij beetje opgeven waarvan we zo duidelijk gezegd hebben dat we dat niet willen. We ontkomen er daarom niet aan om iets (of meer dan iets) NIET te doen. We hebben dus dringend behoefte aan de in ontwikkeling zijnde toekomstvisie, zeker ook omtrent het beleid om bouwgrond wel of niet uit te geven. Besturen is keuzes maken, ook zoals in dit geval de heftig moeilijke. Ik wijs erop dat er nog helemaal geen aanvraag ligt, alleen maar geruchten. Van ondernemers duidelijke signalen zoals Modiform maar het lijkt erop dat we nu alleen maar via de krant praten voordat plannen uitgekristalliseerd zijn en voordat de toekomstvisie vast staat. Laten we het daar over hebben. En tenslotte: kunnen we niet beter met elkaar praten (ondernemers, gemeentebestuur en burgers) en dan graag als er een concreet plan ligt? Pas dan wil ik voor mijzelf standpunt bepalen en roep iedereen op die terughoudendheid te betrachten in stellingnames en stijlkeuzes.

Louis van Riel

advertentie
advertentie