Forumdiscussie tijdens het honderdjarig jubileum van de SGP.
Forumdiscussie tijdens het honderdjarig jubileum van de SGP. Janneke Hek

'Niet schipperen als je invloed hebt'

12 december 2018 om 06:46 lokaal

SCHERPENZEEL De vraag van de avond was dinsdag 4 december: is de SGP vitaal of verwaterd? De antwoorden kwamen van SGP-ers zoals Wim Fieret (historicus), Maarten Zwankhuizen (SGP Scherpenzeel), Ewart Bosma (SGP Rijssen) en Frans Hazeleger (SGP Jongeren Vallei & Rijn).

Het aantal aanwezigen viel wat tegen, maar de discussies waren levendig in de zaal van de Sionkerk, waar het honderdjarige jubileum herdacht werd door leden van de plaatselijke kiesvereniging van de SGP. Ook SGP-ers uit andere plaatsen waren aanwezig.

ANKERPUNT Wim Fieret, historicus en schrijver van het jubileumboek Politiek bij een geopende Bijbel, ging in op de historische ontwikkelingen binnen de SGP. Verschillende markeringspunten werden door hem besproken, daarbij ondersteund door historisch beeldmateriaal.

Hij signaleerde dat de binding met de partij minder sterk is dan vroeger, maar dat de partij nog zeer vitaal is. De partij is voortdurend in gesprek met de veranderende samenleving. Het centrale ankerpunt daarbij vormt de Bijbel.

MEE-BEWEGEN Ewart Bosma, SGP Raadslid in Rijssen en schrijver van het boek Oude Waarheid en nieuwe orde, stond vervolgens stil bij het functioneren van de SGP in het huidige politieke krachtenveld. Centraal stond de vraag of de SGP van vandaag nog in lijn opereert met wat de oprichters van de SGP in 1918 voor ogen stond. Hij stelde vast dat de fronten en het decor zijn veranderd. ,,Onze opdracht is de samenleving inrichten naar Gods woord en wet. Maar het is naast getuigen ook zeker een zaak van politiek bedrijven. En dat vraagt soms om mee-bewegen. Hierbij is het soms lastig om niet te schipperen, zodra je invloed hebt als politicus", waarschuwt Bosma.

SIGNALEN Na de pauze was het tijd voor een forumdiscussie waarbij de sprekers in gesprek gingen met de zaal. Aan de hand van stellingen werd gepraat over zaken als het vrouwenstandpunt, afstand tussen de samenleving en de partij en taalgebruik. Termen die voor insiders van de partij gesneden koek zijn, worden door anderen soms als onduidelijk of onbekend ervaren.

Het is belangrijk om het taalgebruik soms te vereenvoudigen om aansluiting te vinden, was de boodschap. Zaken als vrouwen in de politiek, wel of niet verzekeren of vaccineren zorgen soms voor opgetrokken wenkbrauwen bij de buitenwacht. Ook binnen de eigen achterban vindt een verschuiving plaats. ,,Hierdoor word je tot nadenken gedwongen over de koers als SGP. Ook vanuit de jongeren binnen de partij komen er signalen dat je in deze tijd de afstand tussen de SGP en de maatschappij niet verder moet vergroten", geeft een spreker aan.

KLOOF Frans Hazeleger waarschuwt dat de SGP niet te bang moet zijn om zijn standpunten naar voren te brengen. ,,Durf je als partij ook dingen te zeggen waarvan je weet dat niemand staat te juichen? Ben je als partij vitaal of verwaterd?".

De kloof tussen de partij en de maatschappij werd niet door iedereen ervaren. Zwankhuizen: ,,Wie een kloof constateert in Scherpenzeel, mag me altijd aanspreken".

advertentie
advertentie