Kinderburgemeester Lena Marchal draagt een gedicht voor.
Kinderburgemeester Lena Marchal draagt een gedicht voor. Adriaan Hosang

4 mei: 'Wat zal de stilte ons straks zeggen'

6 mei 2019 om 12:18 lokaal

SCHERPENZEEL Ook in Scherpenzeel herdacht men zaterdagavond de gevallen uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen bij het verzetsmonument aan de Molenweg. De belangstelling bij de Dodenherdenking was groot. Jong en oud was twee minuten stil om te denken aan hen die voor onze vrijheid gevallen zijn.

De Dodenherdenking begon in Scherpenzeel om 19.00 uur met een herdenkingsdienst in de Achthoek. Rond 19.45 uur vertrokken de deelnemers lopend naar het verzetsmonument aan de Molenweg. Tussen 20.00 en 20.30 uur was de ceremonie van herdenking bij het monument en werden kransen en bloemen gelegd.

HOORNSIGNAAL Na de verwelkoming door Marcel de Bruin en na het gedicht 'Een keer vaker', door kinderburgemeester Lena Marchal, was er zang door het Interkerkelijk Streekkoor dat 'Abba Vader' zong. Dorpsdichter Anne Roos van der Meijden droeg 'Wat zal de stilte ons straks zeggen' voor.

Een hoornsignaal kondigde de twee minuten stilte aan, waarna het Wilhelmus klonk. Burgemeester Harry de Vries en kinderburgemeester Lena Marchal legden een krans namens het gemeentebestuur. Aansluitend gebeurde dat door de Stichting Grebbelinie, de veteranen, de Oranjevereniging en comité 4 mei. Scholieren en leden van de Scouting, die ook en erehaag vormden bij het monument, plaatsten bloemen in vazen, waarna Willeke ten Broek een gedicht voordroeg. Tot slot van de ceremonie zong het Streekkoor 'Blijf mij nabij'.

Het verzetsmonument, een beeld van Franse zandsteen uit Euville, werd op 1 oktober 1949 onthuld en is gemaakt naar een ontwerp van J.M. Germans. Een geknielde mannenfiguur houdt een brandende fakkel vast. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk met een ingemetselde plaquette van natuursteen. Achter het beeld is een smeedijzeren hekwerk geplaatst. Het gedenkteken is 3,40 meter hoog en weegt 3.500 kilo. In het voetstuk zijn de jaartallen 1940-1945 gebeiteld. De plaquette vermeldt de namen van elf gesneuvelde verzetslieden: Wim van Beek, Hans Blankenberg, Gijsbert van de Burgt, Jan van Ginkel, Jacob Dirk Kraay, Gerard Lagerwij, Cornelis ter Maaten, Cornelis van Steenbergen, Aart van Steenbergen, Joachem van Steenbergen en Pieter Veenendaal.

VERZETSVUUR Op het hekwerk van het verzetsmonument staat de tekst: 'Slechts die de vrijheid missen moet weet hoeveel waard zij is'.
De fakkel staat symbool voor het verzetsvuur. Aansluitend aan de herdenking bij het monument keerde iedereen terug in De Achthoek voor een herdenkingsconcert, door het koor Oriolust. In de muziek van klassieke componisten als Mozart en Mendelssohn, eigentijds-klassieke componisten als Rutter en Jenkins, maar ook moderne componisten als Mark Hayes, Pepper Choplin en Lloyd Larson keerde het thema Vrede geregeld terug. Sommige composities, zoals 'The Armed Man' van Jenkins zijn zelfs geschreven vanuit een oorlogssituatie, in dit geval de Kosovo-oorlog. 'Prayers for the Nations' van Larson bestaat uit acht gebeden van en voor wereldleiders.

Op 4 mei klonken al deze werken rond het thema Herdenken en Bevrijden. De teksten komen uit alle tijden en uit verschillende situaties. Het concert wordt geopend met een nieuwe tekst: 'Stil getuigen witte kruizen, dat vrijheid kostbaar was'. Maar ook een oude tekst van Franciscus van Assisi (13e eeuw) stond op het programma. Teksten die klonken vanaf de katoenplantages uit de tijd van de slavernij en uit de vroeg-christelijke kerk.

Het koor stond onder leiding van dirigent André van Vliet en werd op de piano begeleid door pianist Jan Lenselink.

Leden van Scouting hebben net als leerlingen van de basisscholen bloemen in een vaas geplaatst.
Willeke van de Broek draagt als laatste een gedicht voor.
Afbeelding
Burgemeester Harry de Vries en kinderburgemeester Lena Marchal hebben een krans gelegd.
Het hoornsignaal voor de twee minuten stilte.
Oudstrijders leggen een krans.
advertentie
advertentie