Weerbaarheid voor meisjes in tien lessen.
Weerbaarheid voor meisjes in tien lessen. Anouk Koster

Zelfverdediging voor meisjes: 'weerbaar met plezier'

28 mei 2019 om 16:23 lokaal

SCHERPENZEEL Jongerenwerker Anouk Koster geeft vanaf dinsdagavond 28 mei tien lessen zelfverdediging voor meisjes van dertien tot en met zeventien jaar. Thema's zijn zelfbeeld, sociale omgeving en seksualiteit. Er is nog plek voor nieuwe aanmeldingen, deelname is gratis.

,,Ik kreeg vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) het verzoek om aandacht te besteden aan de weerbaarheid van jonge meisjes in Scherpenzeel. En ook de meiden zelf vroegen wel eens om een cursus om wat sterker in hun schoenen te staan", vertelt Koster.

VEILIG EN GEZELLIG Ze heeft zich laten bijscholen om deze cursus te kunnen geven. ,,Belangrijk is dat het veilig en gezellig aanvoelt voor de deelnemers. We gaan ons kwetsbaar opstellen, maar ook weerbaar maken. En we hebben plezier. Dat vind ik heel belangrijk".

Met behulp van beeldmateriaal, zoals filmpjes van herkenbare situaties, gaat Koster het gesprek aan. ,,Het is geen boksles, maar meer leren door spel en opdrachten. Zo gaan we de sociale omgeving van de meisjes in kaart brengen. Wie zijn je vrienden en ben je daar blij mee? Hoe kijk je naar jezelf en wat zou je daarin willen veranderen als dat zelfbeeld niet zo positief is? Ik hoop dat de deelnemers zich aan elkaar optrekken en hierdoor sterker worden".

Ook de ouders worden - indien gewenst - betrokken bij de lessen. Voorafgaand aan de cursus is het mogelijk om met Koster in gesprek te gaan. Die mogelijkheid is er zowel voor een potentiële deelneemster als voor ouders. ,,Hiermee wil ik eventuele spanningen of onzekerheden wegnemen. Het is een positief ingezette cursus die meiden veel kan brengen".

AFSLUITEND FEESTJE Aan het einde van de tien lessen ontvangt iedere deelneemster een certificaat van deelname. ,,En we maken er een feestje van om de cursus af te sluiten en de meisjes te bedanken voor hun deelname", glimlacht Koster. De cursus start op dinsdag 28 mei om 19.00 uur. Een avond duurt tot 20.30 uur, de locatie is vergaderzaal 1 in de Breehoek. Bij binnenkomst links de trap op naar boven, daar vangt Koster de cursisten op. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Inmiddels hangen er flyers op diverse locaties in het dorp. Ook de scholen zijn benaderd. Bij voldoende animo wil Koster in het najaar nogmaals een dergelijke reeks aanbieden. Er is een aantal aanmeldingen binnen, maar er is nog plek voor meer meisjes. ,,Je mag ook dinsdag aansluiten of eventueel een week later. De eerste les is vooral bedoeld als kennismaking. Ik ben per telefoon of e-mail bereikbaar voor vragen of aanmelding".

De doelgroep bestaat vooral uit meisjes van dertien tot en met zeventien jaar uit Scherpenzeel.

Koster wordt op de achtergrond ondersteund door een collega-jongerenwerker die deze cursus al vaker heeft gegeven. ,,Zo kan ik gebruikmaken van haar ervaringen en dat in mijn lessen verwerken". Koster werkt sinds enige tijd parttime als jongerenwerker in Scherpenzeel en is bereikbaar via ak@jeugd-punt.nl of via 06-12895434. Ze werkt ook nauw samen met het jeugdwerk in Woudenberg.

advertentie
advertentie