Nederlands leren is best moeilijk.
Nederlands leren is best moeilijk. Adriaan Hosang

'Oefenen van zinnen erg belangrijk'

29 mei 2019 om 06:27 lokaal

RENSWOUDE Tal van nationaliteiten kon je tegenkomen tijdens het Taalhuis in de bibliotheek, een activiteit van Bibliotheek Z- O-U-T in Renswoude en de Senioren Welzijns Organisatie (SWO) Scherpenzeel/Renswoude.

Femke Reijnen, coördinator Taalhuis van de bibliotheek Z-O-U-T legt uit dat deze bijeenkomsten bedoeld zijn om mensen uit andere landen taalvaardigheid bij te brengen. Femke: ,,Zowel mensen die zich uit het buitenland hier vestigen, maar ook tal van geboren en getogen Nederlanders moeten nog het nodige leren, om goed te kunnen spreken en schrijven". Ze werkt faciliterend en ondersteunend. ,,Nog onlangs hebben we iemand uit Soedan na zijn middelbare schoolopleiding kunnen doorgeleiden naar een hbo-opleiding. Ik heb hierbij ook een adviserende rol richting gemeente", geeft Femke aan.

LAAGGELETTERD Ze wijst erop dat een groot aantal Nederlanders laaggeletterd is. Ze begrijpen dingen vaak moeilijker of hebben hun administratie niet op orde. Marianne Trommelen, één van de vrijwilligers, wijst op een advertentie van het buurtdienstenteam in Scherpenzeel dat op zoek ik naar een kandidaat. Mona uit Iran, die voortreffelijk Nederlands spreekt, vertelt dat ze binnenkort aan de slag kan in de bediening. Ze is blij dat ze wat kan gaan doen. Ze heeft eerder gewerkt in de administratieve sector.

Maandag gaat ze examen doen voor haar rijbewijs. Nadia is jaren geleden uit Afghanistan naar Nederland gekomen. Ze vertelt dat haar kinderen Nederlands spreken, maar zij en haar man spreken Farsi tegen elkaar. Een aantal dames heeft schoonmaken, koken, boodschappen doen en soms ook fietsen of hun lijstje staan. Fietsen gaat niet altijd even goed, zo wordt wel duidelijk. Een valpartij komt ook voor.

LEKKER PROEVEN Marianne Trommelen: ,,We hebben een speciale app geïnstalleerd om iedereen op de hoogte te houden van allerlei zaken. We hebben ook een fietsproject. We gaan ook samen koken, producten uit het eigen land die we op vrijdagavond samen lekker proeven".

Op een zeker moment komen de kleuren van de kleding aan bod. Er wordt gevraagd welke kleuren iedereen in de kast heeft hangen en er wordt gewezen op de presentatie 'Kleur en Kleding', advisering op het gebied van kleuren.

BOND GEZELSCHAP De vrijwilligers willen weten of de dames nog geoefend hebben. Daarna volgt de taaltraining. Een van de zinnetjes is: ,,Het spijt me, maar ik kan alleen op… (thuis, maandag, werk).'' Iedereen doet z'n uiterste best en ja hoor, het lukt het juiste antwoord te vinden.

Marianne Trommelen: ,,Het oefenen van zinnen is erg belangrijk, vandaar de taaltraining. Je doet dit niet alleen hier, maar gaat ook nog naar school, voor zowel taal als conversatie".

Marianne en Betsie die dit werk met hulp van diverse vrijwilligers coördineren, komen in aanraking met dames uit Irak, Iran, Afghanistan, Eritrea, Pakistan, Syrië en Somalië, een bond gezelschap. De ene keer wat meer dan de andere keer. Niet iedereen kan altijd.

advertentie
advertentie