Een clown vermaakt kinderen op de feestmarkt.
Een clown vermaakt kinderen op de feestmarkt. Janneke Hek

'Kinderen kijken naar feestmarkt uit'

3 juni 2019 om 12:32 lokaal

SCHERPENZEEL De jaarlijkse feestmarkt werd op woensdag 28 mei in zomerse omstandigheden gehouden. De weerberichten beloofden eerder regen, maar op de dag zelf was het zonnig en warm. Dat betaalde zich terug in veel bezoekers, liters ijs en lachende gezichten.

De feestmarkt ging om 15.00 uur van start en direct was het druk. De bezoekers slenterden langs kramen en genoten van een ijsje of fruit. Ook de hamburgers en churros waren in trek. Opvallend was dat velen zijn of haar hond meenamen de markt over.

KNIJPPOPPETJES ,,Het is inmiddels een traditie om naar de feestmarkt te gaan. Ieder jaar kijken de kinderen er weer naar uit", geeft een moeder aan. Al waren er ook mensen die het jammer vonden dat er weer veel dezelfde kramen stonden. Zelfs op dezelfde plek als ieder jaar. ,,Wat verrassends hadden we leuk gevonden". Ook werd de brassband die op een eerdere editie wat stof op deed waaien 'gemist'.

Nieuwste rages voor kinderen vinden altijd een podium op de feestmarkt. Zo waren er hondjes met of zonder afstandsbediening, squishees (zachte popjes om in te knijpen) en puzzelkubussen in allerlei kleuren. Veel kinderen hadden van thuis wat euro's meegenomen en braken hun hoofd over wat ze ervoor zouden kiezen. ,,Ik heb nog 20 cent over", aldus een negenjarige. De kraam met schepsnoep was bij de jeugd in ieder geval populair.

Hoofdkussens, dekbedden, pannen en andere keukenbenodigdheden of schoonmaakproducten werden aan de man (of vrouw) gebracht. Ook stichting Oud Scherpenzeel, Steunpunt Vrijwilligerswerk en politieke partijen bemensten een kraam op de markt. Veel winkels hadden een stand waarbij kortingen speciaal voor de feestmarkt golden. Bij een stand kon ieder die dat wilde het aantal walnoten raden voor een leuke prijs. Sommige winkeliers hadden een klein springkussen opgesteld om de jongste kinderen te vermaken. Ook de Oranjevereniging Scherpenzeel was present en verkocht kaarten voor het Feestje in het park, op zaterdag 1 juni.

METERS HOOG Bij de muziekschool werden doorlopend optredens gegeven van jong en ouder zang- en muziektalent, een plek op de markt waar mensen genoten van de muziek en de zon. Op het Plein 1940-1945 stonden onder meer een draaimolen en een springtoestel. Hier werd je in een soort tuig gehesen waarna je op een trampoline meters hoog de lucht in sprong op een veilige manier. Veel toeschouwers keken een beetje griezelend toe en gaven aan dat ze dit niet durfden.

Ook het bevestigen van kleurrijke vlechtjes in het haar kwam op meerdere plekken terug op de markt, net als de verkoop van schoenen, horloges, hoesjes voor smartphones en speelgoed. Ook kramen met voetbaltenues en Fortnite-kleding vielen in de smaak. ,,Neem ik nou een shirt van Messi of Ronaldo?", was een gehoorde vraag. Ondanks de warmte werden er zakken vol oliebollen mee naar huis genomen. Een bordje hete poffertjes werd ook niet afgeslagen. Maar de bekers met koude slushi of ijs waren ook zeker welkom. En ook dozen aardbeien die door een fanatieke marktman aangeprezen werden, veranderden van eigenaar.

Muzikaal talent bij de muziekschool.
Een zonnige en warme editie van de feestmarkt.
advertentie
advertentie