Wethouder Ad van Es is trots op 't Willaer.
Wethouder Ad van Es is trots op 't Willaer. Janneke Hek

'Duurzaamheidsmaatregelen betalen zich op termijn terug'

10 juni 2019 om 09:18 lokaal

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel houdt deze week een actieweek rond isoleren en energie besparen.

Zo is er op dinsdag 11 juni een inwonersavond voor koopwoningeigenaren over verduurzaming van hun huis. Hierbij wordt uitleg gegeven over de mogelijkheden. De caravan van het energieloket staat woensdagmorgen 12 juni op de weekmarkt. En ter afsluiting komt Marjan Minnesma van Urgenda op 20 juni naar Scherpenzeel voor een lezing.

WINST BEHALEN ,,We willen nu al activiteiten rond duurzaamheid organiseren en niet wachten op de kadernota duurzaamheid die in het najaar wordt vastgesteld", geeft wethouder Ad van Es aan. Hij vindt dat Scherpenzeel al behoorlijk inzet op duurzaamheid door gasloos te bouwen en andere duurzame maatregelen in de nieuwbouw in het dorp. Maar ook bij bestaande woningen is winst te behalen. En woningbouwcorporaties worden aangemoedigd om hun woningbestand te verduurzamen.

Er is volgens de wethouder nog weinig bekend over energiebesparing door woningisolatie. ,,Hierdoor kan al grote winst behaald worden, qua besparing op energie en hierdoor ook op de maandelijkse rekening. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je niks met isolatie doet in je bestaande woning", betoogt hij.

Een goed voorbeeld vindt Van Es zwembad 't Willaer. Hier zijn al besparende maatregelen genomen. ,,Een groot oppervlakte water verliest veel warmte. We hebben dat ondervangen door het bad te overdekken met een speciale voorziening, waardoor de warmte vastgehouden wordt tijdens de nacht of de sluitingstijden van het zwembad". Zonder deze en andere maatregelen stelt Van Es dat het zwembad niet meer open kon blijven. ,,We hebben door verduurzaming veel bespaard voor het zwembad".

Een wens van de gemeente Scherpenzeel is het inzetten van productiebedrijven in Scherpenzeel, om hun overtollige water te leveren om woningen mee te verwarmen. Hier worden op dit moment al bedrijven voor benaderd.

Ook in de nieuwbouwwijk Akkerwinde wordt een andere manier van warmtewinning ingezet, het warmtenet (voorheen bekend als stadsverwarming). Ook wil de gemeente het netwerk van laadpalen voor elektrische auto's uitbreiden. Ook de mogelijkheid van een duurzaamheidslening wordt uitgezocht. Van Es: ,,Niks doen aan duurzaamheid is geen optie, vind ik. Je kunt met kleine stapjes al iets betekenen".

De bewonersavond op 11 juni is in de Breehoek van 19.45 tot 21.00, inloop vanaf 19.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De gemeente wil hier voorlichting en voorbeelden geven, zoals met de hele straat zonnepanelen aanschaffen om de kosten te delen. ,,Veel van de duurzaamheidsmaatregelen betalen zich op termijn geheel of gedeeltelijk terug". Het energieloket is op 12 juni op de weekmarkt.

Vvoor leden van de gemeenteraad en inwoners van Scherpenzeel is er op 20 juni een avond waar Marjan Minnesma van Urgenda een lezing houdt, waarna de aanwezigen in groepjes uiteen gaan om te bespreken wat er in Scherpenzeel zou kunnen gebeuren om duurzamer te werken en te leven.

advertentie
advertentie