De discussie over het leerlingenvervoer gaat onverminderd verder.
De discussie over het leerlingenvervoer gaat onverminderd verder. Wouter van Dijk

Nieuwe verordening leerlingenvervoer voer voor discussie

19 juni 2019 om 07:19 lokaal

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse politiek blijft aanhikken tegen de nieuwe verordening leerlingenvervoer. Een eerdere versie werd al afgewezen, maar ook de inmiddels voor een deel aangepaste verordening kan de goedkeuring van een aantal partijen nog niet wegdragen. In de nieuwe verordening zou onvoldoende duidelijk worden geformuleerd dat de ouders van de kinderen het laatste woord hebben over het al dan niet gebruikmaken van het openbaar vervoer of de fiets.

Margreet Hendriks

Met name ChristenUnie en RO Scherpenzeel zijn zeer teleurgesteld dat het college de tekstuele aanpassing op dit punt, zoals eerder zijn voorgesteld in een raadsbreed ondersteunde motie, niet heeft overgenomen. Een tweetal andere punten van de motie, namelijk het vanwege de vergoeding niet tussentijds behoeven te switchen wanneer er na een tijdelijke plaatsing een plek op een dichterbij gelegen school vrijkomt en aanspraak op vergoeding van de kosten van een begeleider voor openbaar vervoer of fiets werden door het college wel verwerkt in de nieuwe verordening leerlingen vervoer.

AANGEPAST VERVOER In de motie werd verder voorgesteld dat openbaar vervoer of vervoer per fiets niet eerder aan de orde zal zijn dan op initiatief van de ouder(s) van de leerlingen, waarbij het uitgangspunt is dat vervoer van kinderen in het primair onderwijs zal geschieden middels aangepast vervoer. Aan dit punt van de motie wil het Scherpenzeelse college van burgemeester en wethouders echter geen uitvoering geven. Wethouder Henny van Dijk betoogde in de Opinieronde dat het in de praktijk altijd zo zal zijn dat als ouders aangeven dat zij niet willen dat hun kind met de bus of de fiets naar school gaat, de gemeente dit ook nooit zal afdwingen. ,,Waarom kan dat niet op papier worden gezet?'', vroeg raadslid Willem Schuur (PRO) zich af. ,,Een verordening mag niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn, zodat ouders van deze kwetsbare kinderen zekerheid wordt geboden, ongeacht de ambtenaar die men tegenover zich heeft of welk college er zit.''

LUISTEREN Wethouder Van Dijk benadrukte nog maar eens dat het college altijd naar ouders zal luisteren. Het initiatief helemaal bij de ouders neerleggen ging haar echter te ver, omdat het soms ook goed is wanneer dit vanuit de gemeente komt. Van Dijk verwees hiermee naar de pilot die de gemeente twee jaar geleden is gestart waarbij leerlingen de kans kregen om begeleid en zelfstandig te leren reizen. Hiermee zouden zeer positieve zijn geboekt. Die bevindingen in combinatie met de visie 'op eigen kracht' zoals de gemeente in het sociaal domein hanteert, maakt dat het college ook de leerlingen uit het primair onderwijs wil blijven ondersteunen op het gebied van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.

ZELFSTANDIG Marieke van de Beek (CU) kon er met haar pet niet bij. ,,We praten hier over kinderen in het primair onderwijs. Hoeveel kinderen van negen, tien of elf jaar die naar de Scherpenzeelse basisscholen gaan mogen van hun ouders zelfstandig met de bus naar Veenendaal reizen of op de fiets een vriendje gaan bezoeken in Barneveld? Ik denk dat er niet veel zijn. Bij deze leerlingen ligt de verantwoordelijkheid voor wat kinderen wel en niet zelfstandig mogen ondernemen wel bij de ouders, maar bij ouders van kwetsbare kinderen dus kennelijk niet. Dan kan de gemeente het programma om basisschoolleerlingen helpen zelfstandig te worden maar beter meteen over alle scholen in het dorp uitrollen.''

Zowel PRO Scherpenzeel als ChristenUnie lieten weten niet te zullen instemmen met de nieuwe verordening leerlingenvervoer wanneer uit de tekst niet duidelijk blijkt dat de ouders van de kinderen op het speciaal onderwijs altijd het laatste woord hebben als het gaat om de keuze tussen het taxibusje of openbaar vervoer/fiets. Voor de fracties van GBS, CDA en SGP leek de nadruk vooral te liggen op de toezegging van de wethouder over hoe hier in de praktijk mee wordt omgegaan.

In de raadsvergadering van 27 juni wordt er verder gedebatteerd over de nieuwe verordening leerlingenvervoer.

advertentie
advertentie