Afbeelding
ANP Foto

Renswoude zevende 'miljonairsgemeente' van Nederland

27 juni 2019 om 10:43 lokaal

RENSWOUDE De gemeente Renswoude heeft relatief veel miljonairs als inwoner. Qua percentage van het totaal aantal inwoners, is het de zevende gemeente van Nederland na de 'bekende namen' als Laren, Bloemendaal, Blaricum en Wassenaar. Het gaat om 4,5 procent van het totaal aantal inwoners. Ter vergelijking: in Scherpenzeel mag 2,0 procent van de inwoners zich miljonair noemen en in Woudenberg 2,3 procent.

Begin 2017 hadden zo'n 115 duizend huishoudens een vermogen van minstens één miljoen euro. De meeste miljonairs wonen in Amsterdam (6.400), afgezet tegen het aantal inwoners voert Laren de lijst aan. Dat blijkt uit dinsdag 25 juni gepubliceerd onderzoek van het CBS in opdracht van Van Lanschot Bankiers. Sinds 2006 is het aantal miljonairshuishoudens onophoudelijk gestegen. Alleen in het crisisjaar 2008 daalde het aantal huishoudens met een vermogen van minstens zes nullen.

(Tekst loopt door onder de foto.)


TOP-5 De top vijf miljonairsgemeenten bestaat uit traditioneel rijke regio's als Laren (10,5 procent), Bloemendaal (10,4 procent), Blaricum (9,8 procent), Wassenaar (9,1 procent) en Rozendaal (6,9 procent). In 61 gemeenten zijn daarentegen nauwelijks miljonairs. In het Zuid-Limburgse Kerkrade heeft slechts 0,3 procent een vermogen van minstens zes nullen, het minste van het land. 

De gemiddelde miljonair had in 2017 een vermogen van drie miljoen euro. Dat is maar liefst 55 keer zoveel als dat van de gemiddelde niet-miljonair. De waarde van een eigen woning of hypotheekschuld wordt hier overigens niet bij meegerekend. 

Wie ook miljonair wil worden, doet er goed aan een eigen bedrijf te starten: acht op de tien kostwinners in een miljonairshuishouden heeft namelijk een eigen zaak. De helft van hun vermogen bestaat dan ook uit de waarde van aandelen in een eigen bedrijf ('aanmerkelijk belang') en ondernemingsvermogen (het saldo van bezittingen en schulden dat een zelfstandig ondernemer in zijn of haar bedrijf heeft zitten). 

advertentie
advertentie