Methorst Zuig- en blaastechniek uit Woudenberg bestrijdt de processierups in Woudenberg.
Methorst Zuig- en blaastechniek uit Woudenberg bestrijdt de processierups in Woudenberg. Margeet Hendriks

Woudenbergse aanpak processierups in Scherpenzeel

18 juli 2019 om 09:06 lokaal

SCHERPENZEEL Op diverse plekken in Scherpenzeel is de bestrijding van de vervelende eikenprocessierups in volle gang. Bij de gemeente wordt veel overlast gemeld van het beestje, waarvan demicroscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen zorgen voor jeuk, ademnood, oogirritaties en huiduitslag.

Dennis Rustenhoven en Wilco Waterlander van Methorst Zuig- en blaastechniek uit Woudenberg hebben al heel wat eikenbomen ontdaan van rupsnesten die herkenbaar zijn aan de witte draden. ,,Aan de Eikenlaan viel het, waarschijnlijk door de preventieve bestrijding, trouwens nog wel mee. Met name in het gebied rond het zwembad zaten er veel'', vertelt Rustenhoven.


Het Woudenbergse bedrijf, dat gespecialiseerd is het zuigen en blazen van bouwstoffen zoals zand, grond, dakgrind en water, heeft hun apparatuur door een aantal aanpassingen ook geschikt gemaakt voor dit soort bestrijdingswerk. Een slimme zet, want door de grote opmars van de 'jeukrups' kunnen de reguliere bestrijdingsbedrijven het werk niet aan. ,,We zijn er inderdaad lekker druk mee'' bevestigen Rustenhoven en Waterlander terwijl zij de bomen aan de Burgemeester Royaardslaan van de ongewenste bezoekers ontdoen.

De gemeente Scherpenzeel voert jaarlijks in de gehele bebouwde kom een preventieve bestrijding uit. Bij ernstige overlast of een reëel gevaar voor de volksgezondheid kan de gemeente overgaan tot het laten wegzuigen van nesten. Bij beperkte overlast zal de gemeente niets doen. Natuurlijke vijanden van de rups kunnen dan ook tot ontwikkeling komen.

Tip van de gemeente: ,,Als u rupsen aantreft laat ze dan met rust en vermijd elk contact met nesten en spinsels. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Als u in de nabijheid van eikenbomen bent is het raadzaam om gewoon op de rijbaan, voet- fiets- en wandelpaden te blijven. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwij­nen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.''

advertentie
advertentie