Corrie Smit bij één van haar quiltwerken in 't Foort.
Corrie Smit bij één van haar quiltwerken in 't Foort. Nelleke Wentzel

'Quiltwerk Corrie Smit vertelt verhaal'

6 augustus 2019 om 06:18 lokaal

SCHERPENZEEL Het quiltwerk van Corrie Smit is nog tot eind september te zien in gezondheidscentrum 't Foort. Hier hangen 35 werken van haar. Zelf geverfde lapjes, stukjes textiel en teksten vertellen samen een verhaal. Onder meer de ernstige ziekte van haar man Marcel inspireert Smit tot haar quilts.

Smit was veertig jaar onderwijzeres op de Glashorstschool. Op dit moment is ze vooral mantelzorger voor haar echtgenoot die uitgezaaide longkanker heeft. Zijn ziekte heeft haar geïnspireerd om te quilten rond het onderwerp verlies. ,,Ik kreeg van een vriendin een dichtbundel van Marinus van den Berg. Daar heb ik vijf gedichten uit gekozen die mij bijzonder aanspraken. Deze teksten heb ik verwerkt in de quilt. Ik schreef ze uit op dunne vlies en stikte ze in het quilt. Tijdens het quilten heb ik uren op zolder gezeten. Mijn man bracht af en toe koffie of iets te eten. Per werk ben ik ongeveer zes tot zeven weken bezig", vertelt Smit.

IN GESPREK Wie 't Foort binnenkomt, ziet in eerste instantie één quilt hangen. ,,Maar loop vooral even naar boven. Het hele gebouw hangt vol met quilten. Er ligt ook een map, waarin ik uitleg geef bij de quilts. Ook vermeld ik hierbij de gebruikte technieken en materialen". Smit doet geregeld mee aan nationale en internationale quiltwedstrijen, en vaak met succes. ,,Ik verkoop in principe geen quilts. Mijn doel is dat mijn quilts mensen in gesprek met elkaar brengen". Ze exposeert geregeld in onder meer De Achthoek, de kerk waarvan ze zelf lid is. Eén van de geëxposeerde werken stuurt ze binnenkort in voor een quiltwedstrijd in Groningen. Daarom heeft dat werk een afwijkende maat. Wedstrijdmaten zijn namelijk één meter bij één meter twintig.

THEEZAKJES Uit de dichtbundel zijn vijf werken ontstaan, waarbij de basis een lap stof is die Smit zelf in een bepaalde kleurstelling verfde. Ieder werk is daardoor als door een rode lijn verbonden. Zo is er een quilt waarbij mensen om een vreugdevuur dansen in het licht van de toekomst. Een quilt waarop een boom centraal staat, heeft een link met verlies en blik op de toekomst. Voor de stam van de boom gebruikte Smit pantykousjes van een vriendin die onlangs een dierbare verloren heeft. Eén van de quilts is gemaakt van theezakjes die vriendinnen voor haar gespaard hebben. ,,De rooibosthee geeft een bijzondere kleur af en zorgt voor een Oosterse sfeer". Bij een van de werken gebruikte ze een sjaal die ze droeg tijdens hun vijfentwintigjarig huwelijk. Op dit moment heeft ze geen quilt onder handen. ,,We richten ons op de tijd die we samen nog mogen krijgen. Maar ik weet zeker dat ik in de toekomst het quilten weer ga oppakken."

Ze schonk ter gelegenheid van de opening van de Glashorstschool een quilt met daarin vissen verwerkt aan de school. De quilts werden in het verleden door haar man Marcel opgehangen tijdens exposities. Nu dat fysiek niet meer mogelijk is, helpt Nelleke Wentzel haar. Ze volgde cursussen bij onder meer Marjan Hoftijzer in Harderwijk.

[De expositie van Corrie Smit is tot eind september te bekijken in gezondheidscentrum 't Foort.

advertentie
advertentie