Erna Tempel, Cocky Buijs en Joke van den Brink voor het Buurtzorg-kantoor.
Erna Tempel, Cocky Buijs en Joke van den Brink voor het Buurtzorg-kantoor. Janneke Hek

'High-tea voor onze cliënten'

10 september 2019 om 06:23 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Met een high-tea voor cliënten viert Buurtzorg Scherpenzeel haar tienjarig bestaan. Ooit gestart met vier medewerksters, inmiddels telt het team twaalf leden en hebben zij honderden cliënten bijgestaan.

,,Toen we startten met ons vieren was dat wel spannend. De huisartsen kenden ons nog niet. Ze verwezen nog niet direct door naar ons. We moesten ons eerst bewijzen. Toen men vertrouwen in onze organisatie en manier van werken kreeg, ging het gelukkig snel", vertelt mede-oprichtster Cocky Buijs.

STEUNKOUSEN ,,We laten zien dat we kwaliteit leveren door ons concept, waarbij iedereen een specialisatie heeft, maar waarbij we ook complete zorg bieden. Er komt niet iemand om steunkousen aan te trekken en weer een volgende voor het toedienen van medicatie bijvoorbeeld", aldus Joke van den Brink

In die tien jaar is er veel veranderd in de wijkverpleging, constateert het team van Buurtzorg Scherpenzeel. Doordat de zorgwet in 2015 bijvoorbeeld veranderde wijzigde de werkwijze ingrijpend. Buurtzorg is hier in meegegaan en heeft haar manier van werken aangepast. Positief vinden ze dat Buurtzorg nu zelf kan indiceren hoeveel uren en wat voor soort zorg nodig is.

Cliënten komen bij hen door zelf contact te leggen, worden doorverwezen door huisartsen en ziekenhuizen. De zorg kan bestaan uit langdurige zorg van maanden of jaren, maar het komt ook voor dat iemand twee weken zorg nodig heeft na een ziekenhuisopname. Het team bestaat uit wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden en werkt zelfsturend. ,,Dit is een prettige manier van werken. Iedereen heeft inspraak. We zijn altijd in overleg met elkaar. We ervaren dit als een plus om in een Buurtzorg-team te werken. Afstemmen en evalueren doen we met elkaar. Je vindt dit prettig of niet zo, dat zagen we in het verloop van de afgelopen jaren. Het verloop is zeker niet groot, maar als deze werkwijze niet bij iemand past dan verliet diegene het team. Zonder hard feelings uiteraard", aldus Erna Tempel.

Zelfredzaamheid is een sleutelwoord in de zorg van tegenwoordig. Mensen worden geacht zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, met ondersteuning van mantelzorgers en thuiszorgorganisaties zoals Buurtzorg Scherpenzeel.

VOLHOUDEN ,,We houden ook in de gaten of mantelzorgers het nog volhouden. Het is zwaar om soms langere tijd voor iemand die je lief is te moeten zorgen. We stellen dan bijvoorbeeld voor dat een cliënt naar dagbesteding gaat om zo de mantelzorger te ontlasten", aldus Buijs.

Voor cliënten die op vakantie gaan of cliënten van een Buurtzorg-team uit een andere plaats, biedt Buurtzorg ook de zorg die men gewend is. ,,Dat wordt erg gewaardeerd, merken we", zegt Van den Brink.

Om het jubileum te vieren is er dinsdagmiddag 10 september een hightea voor de cliënten in het bijgebouw van de Achthoekkerk in Scherpenzeel. ,,Samen genieten van wat lekkers en een middag erop uit voor onze cliënten", omschrijven de Buurtzorgers de hightea. Aanmelden bij Buurtzorg voor thuiszorg kan via scherpenzeel@buurtzorgnederland.com of 06-23917777.

advertentie
advertentie