Keurmeesters Seeters de verrichtingen van de leden van de vogelvereniging.
Keurmeesters Seeters de verrichtingen van de leden van de vogelvereniging. Adriaan Hosang

Keuring jonge vogels: 'Wat is het sterkste punt?'

16 september 2019 om 16:15 Overig

RENSWOUDE Bij de vogelvereniging Kunst in Vliegwerk is het nieuwe seizoen weer van start gegaan. Eén van de eerste activiteiten was de jonge vogelkeuring vorige week maandag voor een bepaalde categorie vogels. Tijdens die keuring komt een keumeester de dit jaar gekweekte jonge vogels beoordelen.

Voorzitter Heino Schut heette keurmeester Jan Seeters uit Ede welkom.

GROTE HOBBY Seeters zag tussen de parkieten ook diverse grasparkieten zitten. ,,Dat is nou net mijn grote hobby. Daar ben ik al wel zo'n ruim 25 jaar actief in". Nadat hij met pensioen was gegaan, was hij keurmeester geworden. Seeters: ,,Je komt dan nog eens ergens".

Door de leden van de vogelvereniging waren diverse soorten parkieten meegebracht. Naast de grasparkieten waren er ook agaporniden, een bourkes parkiet en een turqousine parkiet.

KERBRIEFJES Seeters deed het dit keer eens net wat anders als op andere jonge vogelkeuring. Hij deelde keurbriefjes uit aan de leden en stelde voor dat men zelf eens aan de slag ging om de vogels te beoordelen.

Voordat de leden zelf aan die beoordeling konden beginnen, nam hij eerst zo'n keurbriefje voor parkieten door en werd duidelijk dat de score voor ,,formaat, model, houding en conditie" belangrijk is. Zou je daarvoor 25 of 26 punten scoren, dan zou dat de eindscore omlaag halen. Houding, conditie et cetera waren erg bepalend. Seeters: ,,Heb je een robuuste vogel, dan voldoet die ook vaak aan formaat en model". Even later kon iedereen zelf aan de slag. Seeters: ,,Geef nu zelf eens een waardering, wat is bij de vogel die u bekeken heeft het sterkste punt?".

Keurmeesters Seeters (rechts) geeft tekst en uitleg.
advertentie
advertentie