De vrijwilligers van het Repaircafé gaan iedere uitdaging aan.
De vrijwilligers van het Repaircafé gaan iedere uitdaging aan. Repaircafé Scherpenzeel/Renswoude.

Repaircafé: 'Wij strijden op onze manier een beetje tegen weggooicultuur'

24 september 2019 om 06:54 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Kapotte huishoudelijke apparaten, een knoop van een blouse of een defecte heggenschaar. Bij het Repaircafé weten ze er iedere eerste vrijdag van de maand wel raad mee. Een groep vrijwilligers gaat ervoor zitten en repareert met enthousiasme. Ook zijn er twee vrijwilligsters die naaiwerk verrichten, een knoop aanzetten, een scheur in de stof herstellen of een zoom netjes maken.

Jaap Rauw, coördinator van het Repaircafé, is enthousiast over het vrijwilligersteam. ,,We zijn in april 2018 gestart met dit initiatief van SWO (Stichting Welzijn Ouderen). Voor zowel Scherpenzeel als Renswoude verrichten we reparaties. Ik ben sinds januari dit jaar betrokken als coördinator."

WEGGOOICULTUUR Rauw inventariseert de reparaties die binnenkomen op de vrijdagmiddagen dat het Repaircafé actief is in de Breehoek. Er wordt een notitie gemaakt van het soort reparatie en van wat er kapot aan is. ,,Als je met een reparatie bij ons komt, is het de bedoeling dat je meekijkt hoe het gemaakt wordt. We willen de mensen ook graag wat leren, zodat een eventuele volgende keer mensen het voor een deel of helemaal zelf kunnen repareren". Hij vindt het jammer om te zien dat mensen tegenwoordig vaak kapotte dingen weggooien, terwijl reparatie vaak nog mogelijk is. ,,Al is het wel zo dat veel apparaten tegenwoordig zo geproduceerd worden dat ze niet te repareren zijn. Wij strijden op onze manier een beetje tegen de weggooicultuur", betoogt hij.

GEEN GEHEIMEN Repaircafé is een landelijk initiatief dat tien jaar geleden gestart is in Amsterdam. Inmiddels kent het concept vijfhonderd repaircafé's in Nederland en 1.800 wereldwijd. Een tweede kans voor je spullen, dat is het doel van Repaircafé's. Ook in de zomermaanden ging het Repaircafé door. ,,De animo was uiteraard wel iets minder, maar dan nog hebben we veel mensen blij kunnen maken met een gerepareerd apparaat of kledingstuk. Zelfs een Senseo-apparaat heeft voor onze vrijwilligers geen geheimen".

Het Repaircafé van Scherpenzeel en Renswoude verwelkomde op 6 september tien klanten. ,,Een mooi aantal. Het record staat op zeventien, maar dat is erg veel. We hebben tenslotte maar twee uur de tijd om de reparaties te verrichten. We nemen niks mee naar huis. En als tip geef ik graag mee dat je niet direct om 14.00 uur hoeft te komen. Als je wat later op de middag komt, is de wachttijd wellicht ook wat korter". In principe zijn de reparatiewerkzaamheden gratis, er staat echter wel een pot voor donaties. Wie het leuk lijkt om als vrijwilliger mee te werken, kan contact opnemen via: repaircafe@swo-sr.nl.

Op dit moment draait SIRE een campagne met de slogan 'Waardeer het, repareer het'. ,,Dat past mooi in ons straatje. Ons motto is: weggooien, mooi niet!", grijnst Rauw. In de campagne wordt als mogelijkheden aangedragen: zelf repareren, het naar een Repaircafé brengen of naar een reparateur brengen. Als laatste optie komt dan pas weggooien.

advertentie
advertentie