Saskia Vermaat van de Speel-o-theek en Marjon de Kruijff van de Bibliotheek Scherpenzeel hebben er zin in.
Saskia Vermaat van de Speel-o-theek en Marjon de Kruijff van de Bibliotheek Scherpenzeel hebben er zin in. Janneke Hek

Kinderboekenweek met 'spelletjes op gekke fietsen'

25 september 2019 om 06:26 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Altijd al eens op een gekke fiets willen rijden? Of een parcours fietsen waarbij je moet samenwerken? Op woensdagmiddag 9 oktober zijn kinderen van groep 4 tot en met groep 7 van harte welkom op het parkeerterrein van de Breehoek.

De 65ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 2 tot en met 13 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek van 2019 is Vervoersmiddelen en het motto is Reis mee! ,,Ik zat eens na te denken wat we als bibliotheek met dit thema kunnen. En toen dacht ik aan de Speel-o-theek. En Saskia was direct enthousiast", lacht Marjon De Kruijff van bibliotheek Scherpenzeel.

GEKKE FIETSEN ,,Ja, en ik ook", beaamt Saskia Vermaat van Speel-o-theek de Vallei. Het thema is vervoersmiddelen. Bij de Speel-o-theek zijn diverse gekke fietsen te vinden. Een hobbelfiets, een fiets met bewegend zadel, een achteruittrapper en een strijdfiets. ,,Met deze fietsen hebben we een tiental spellen bedacht voor de deelnemers. Aan een waslijn hangen kaartjes met daarop de spellen. In teams van maximaal vier kinderen gaan ze aan de slag met een kaart van de lijn. Als het spel klaar is, hang je het kaartje terug en pak je een volgende", legt De Kruijf uit.

In totaal zijn er twaalf spellen. Omdat het in het kader van de Kinderboekenweek is, hebben alle spellen een educatief karakter. Zo is er een spel bij waarbij de kinderen materialen moeten vervoeren naar een land. Een patatzak naar België of een knuffelkangoeroe naar Australië. Ook slalommen, behendigheid en een verkeersplein horen bij de spellen. Tijdens de middag is er ook een tafel waaraan de kinderen met het Kinderboekenweek-puzzelboekje aan de slag kunnen. En er is wat te drinken en wat lekkers.

,,De samenwerking tussen ons loopt gesmeerd. Echt fijn om zo samen een activiteit voor kinderen te bedenken", prijzen de twee initiatiefneemsters. Tijdens de Kinderboekenweek zijn er nog meer activiteiten voor kinderen. Zoals een theatervoorstelling voor de groepen 1 en 2.

PAAR UURTJES De Speel-o-theek is tijdens deze spelmiddag niet geopend. ,,We hebben onze vaste avonden op dinsdag en donderdag van 19.00 tot 20.30 uur. We werken graag mee aan zo'n middag als deze. En ook tijdens de Buitenspeeldag bijvoorbeeld springen we graag bij. Het wordt echter steeds lastiger om activiteiten te organiseren wegens het gebrek aan vrijwilligers bij de Speel-o-theek. Daarom een oproep aan iedereen die een paar uurtjes kan missen, wij kunnen je goed gebruiken", nodigt Vermaat uit.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Aanmelden voor de spelmiddag is verplicht en kan tot uiterlijk 4 oktober via info@bibliotheekscherpenzeel.nl. De gemeente Scherpenzeel zet een deel van het parkeerterrein af voor de veiligheid. Bij slecht weer kan de spelmiddag uitwijken naar een sportzaal in de Breehoek.

advertentie
advertentie