Afbeelding
Lex van Lieshout

Scherpenzeel 'vergeet' WOZ-aanslagen

27 september 2019 om 14:56 Politiek

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG Een deel van de Scherpenzeelse en Woudenbergse huishoudens en bedrijven blijken een aantal jaren niet door de gemeente te zijn aangeslagen voor de WOZ-aanslag. Om welke tijdspanne en hoeveel adressen het gaat is op dit moment nog niet precies bekend. Het onderzoek naar welke woningen en bedrijven geen aanslag hebben gekregen c.q. geen onroerende zaakbelasting (OZB) hebben betaald is nog gaande.

Door Margreet Hendriks
De 'vergeten' WOZ-aanslagen kwamen aan het licht bij een analyse die is uitgevoerd in het kader van de belastingsamenwerking die de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel aangaan met de gemeente Veenendaal. Op dit moment voeren de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg de belastingtaken nog gezamenlijk uit, waarbij de aansturing van het belastingteam bij de gemeente Scherpenzeel ligt. Het is de bedoeling dat beide gemeenten de basisregistratie BAG/WOZ en de heffing en inning van de gemeentelijke belastingen per 1 januari 2020 gaan onderbrengen bij de gemeente Veenendaal. Om de overgang soepel te laten verlopen is geanalyseerd of de gegevens die het team belastingen beheert actueel zijn.
Daarbij bleek dat er in de WOZ-administratie mutaties ontbreken en daarmee niet overeenstemmen met de gegevens in het Kadaster en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De adressen die door de gemeenten niet zijn aangeslagen voor de OZB-belasting zouden voornamelijk woningen en bedrijven betreffen waar de afgelopen drie jaar sprake was van nieuw- of verbouwactiviteiten. Hoe dit kon gebeuren wordt ook nog onderzicht.

De adressen, die in de jaren 2017, 2018 en 2019 geen aanslag hebben ontvangen, krijgen deze in het laatste kwartaal van 2019 alsnog door de brievenbus. Drie jaar na het ontstaan van de belastingplicht is tevens de wettelijke periode waarbinnen de gemeente een aanslag (achteraf) mag opleggen. Of de problemen ook al voor 2017 speelden, met het gevolg dat de gemeenten OZB-inkomsten definitief zijn misgelopen, is niet helemaal duidelijk. Wethouder Henny van Dijk, verantwoordelijk voor financiën, kon vrijdagmiddag niet bereikt worden voor commentaar.
Het is overigens niet de eerste keer dat het team belastingen in opspraak komt. Eerder dit jaar werd bekend dat er door foutieve berekeningen voor diverse adressen in Woudenberg een te hoge WOZ-waarde was vastgesteld.

Van de 5700 objecten bleken er 900 met meer dan 9,3% gestegen waarvan de stijging voor 250 adressen zelfs boven de 20% uitkwam. In Scherpenzeel speelde dit probleem toen overigens niet.

advertentie
advertentie