Gemeente 'vergeet' WOZ-aanslagen

30 september 2019 om 14:41 Politiek

SCHERPENZEEL Een deel van de huiseigenaren en bedrijven in Scherpenzeel en Woudenberg blijkt al een aantal jaren lang geen aanslag te hebben gekregen van de gemeente voor de betaling van de onroerende zaakbelasting (OZB).

Om hoeveel adressen het precies gaat is nog niet precies bekend, maar wethouder Henny van Dijk-van Ommering (financiën) schat in dat het kan gaan om in totaal maximaal vijfhonderd adressen, ongeveer gelijk verdeeld over beide plaatsen. Haar voorlopige conclusie op basis van het nog lopende onderzoek is dat het probleem is ontstaan door een combinatie van een leemte in het computerprogramma en menselijk falen.

MUTATIES ONTBREKEN De ‘vergeten’ aanslagen kwamen aan het licht bij een analyse die is uitgevoerd in het kader van de belastingsamenwerking die de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel aangaan met de gemeente Veenendaal. Op dit moment voeren de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg de belastingtaken nog gezamenlijk uit, waarbij de aansturing van het belastingteam bij de gemeente Scherpenzeel ligt. Het is de bedoeling dat beide gemeenten de basisregistratie BAG/WOZ en de heffing en inning van de gemeentelijke belastingen per 1 januari 2020 gaan onderbrengen bij de gemeente Veenendaal. Om de overgang soepel te laten verlopen is geanalyseerd of de gegevens die het team belastingen beheert actueel zijn. Daarbij bleek dat er in de WOZ-administratie mutaties ontbreken. Ze stemmen niet overeen met de gegevens in het Kadaster en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De adressen die door de gemeenten niet zijn aangeslagen voor de OZB-belasting zouden voornamelijk woningen en bedrijven zijn waar de afgelopen jaren sprake was van nieuw- of verbouwactiviteiten.

ONTZETTEND BALEN ,,Ik baal hier ontzettend van’’, reageert wethouder Henny van Dijk desgevraagd. ,,Op de een of andere manier zijn nieuwe adressen of mutaties naar aanleiding van verbouwactiviteiten niet automatisch verwerkt in het systeem voor de heffing van de gemeentelijke belastingen. Daardoor hebben nieuwe adressen ruim drie jaar land helemaal geen aanslag voor OZB en andere gemeentelijke belastingen (afvalstoffenheffing en rioolbelasting) ontvangen en is ook op bestaande adressen, waar vanwege nieuw- of verbouw veranderingen hebben plaatsgevonden, het nodige misgegaan. Voor zover we hebben kunnen nagaan dateert het probleem vanaf de tweede helft van 2016. Toen is er iets gewijzigd in het computerprogramma, waardoor de gegevensuitwisseling tussen Kadaster, BAG en belastingadministratie is verstoord. Hoewel er in de afgelopen jaren wel een paar incidentele meldingen zijn geweest van adressen die zich verbaasden geen aanslag te hebben gekregen, is er kennelijk geen lampje gaan branden dat er wel eens sprake zou kunnen zijn van een groter en structureel probleem.''

p 3

,,Dat kwam helaas pas aan het licht toen we de administratie gingen doorlichten voor de overdracht aan de gemeente Veenendaal’’, vervolgt Van Dijk.

De adressen, die in de jaren 2017, 2018 en 2019 geen aanslag hebben ontvangen, krijgen die in het laatste kwartaal van 2019 alsnog door de brievenbus. Drie jaar na het ontstaan van de belastingplicht is ook de wettelijke periode waarbinnen de gemeente een aanslag (achteraf) mag opleggen. De schade van 2016 die we niet meer kunnen repareren, valt volgens wethouder Henny van Dijk erg mee. ,,Het meeste kunnen we gelukkig nog rechtzetten, maar het blijft een vervelende zaak. Ongeacht of men het ‘voordeeltje’ van geen belastingaanslag krijgen stilzwijgend heeft geaccepteerd, is het niet leuk om een aanslag over drie jaar in je brievenbus te zien vallen. Niet iedereen kan zo’n bedrag in één keer betalen, dus we moeten goed kijken naar betalingsregelingen. Dat zullen we zeker gaan doen.’’

Het is overigens niet de eerste keer dat het team belastingen in opspraak komt. Eerder dit jaar werd bekend dat er door foutieve berekeningen voor diverse adressen in Woudenberg een te hoge WOZ-waarde was vastgesteld. Van de 5.700 objecten bleken er 900 met meer dan 9,3 procent gestegen, waarvan de stijging voor 250 adressen zelfs boven de 20 procent uitkwam. In Scherpenzeel speelde dit probleem toen overigens niet.

advertentie
advertentie