Sinds drie maanden is Alie van Arkel als maatje ‘gekoppeld’ aan Desiree Marie.
Sinds drie maanden is Alie van Arkel als maatje ‘gekoppeld’ aan Desiree Marie. Steunpunt Scherpenzeel

'Georganiseerde vriendschap' met een maatje

8 oktober 2019 om 08:55 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Sinds drie maanden is Alie van Arkel als maatje ‘gekoppeld’ aan Desiree Marie. Van Arkel werkt als professional binnen de geestelijke gezondheidszorg in Scherpenzeel. Daar ontmoette zij Desiree Marie. Een vertrouwensband ontstond. Toen Desiree Marie zelfstandig ging wonen, hoorde Van Arkel over het maatjesproject van Steunpunt Scherpenzeel. Van Arkel stelde haar voor om zich als haar maatje aan te melden bij het maatjesproject van dit Steunpunt.

Trudy Key

De vrouwen maakten kennis met Mariska Bergstra, coördinator van Steunpunt Scherpenzeel. ,,Dit was voor mij een bijzondere kennismaking, omdat de dames elkaar al kenden en de match al gemaakt was”, zegt Bergstra na het interview. ,,Normaal nodig ik de deelnemer en het maatje uit voor een kennismakingsgesprek waarna zij besluiten wel of niet te starten met elkaar als maatjes”.

Een keer in de twee weken bezoekt maatje Van Arkel haar. Samen ondernemen zij dagelijkse activiteiten. Zo hebben zij een kast in elkaar gezet, zochten zij naar een parasol om het balkon van het appartement op te fleuren en bespreken zij het wel en wee van de voorafgaande weken. Samen een keertje koffie drinken in het dorp en een keertje naar de Kringloop in Veenendaal staan op de agenda.

VERHAAL VERTELLEN Van Arkel is enthousiast over de maatjes-formule. Het een-op-een contact geeft de deelnemer de ruimte om zijn of haar verhaal te vertellen.

Het maatje geeft de deelnemer een vast moment met alleen aandacht voor hem of haar. ,,Een luisterend oor bieden of een triestig verhaal een andere wending geven door een relativerende vraag of een grapje kan de deelnemer uit een sombere bui trekken”, vertelt Van Arkel.

KAMERAADSCHAP Het woord maatje is afgeleid van kameraadschap. Kameraadschap verwijst naar een betrouwbare en loyale omgang. Kameraadschap verwijst niet meteen naar vriendschap. Wel kan er tussen deelnemer en maatje genegenheid ontstaan. ,,Noem het een georganiseerde vriendschap”, zegt Van Arkel.

Mensen die behoefte hebben aan contact en mensen die iets willen betekenen voor een ander door aandacht en tijd te geven, kunnen zich melden bij het Maatjesproject. Er volgt een kennismakingsgesprek met de coördinator, waarna er gekeken wordt of er mogelijkheden zijn voor een goede 'match'. Mocht die er zijn, dan maken de mensen om wie het gaat kennis en kunnen zij starten als maatjes. Wat het maatje en de deelnemer gaan doen of samen bedenken is aan hen. Uitgangspunt is wel dat er een keer per twee weken een ontmoeting is.

Maatje zijn kan op veel manieren. Zoals met iemand wandelen, die niet graag alleen loopt of met iemand een fietstochtje maken. Een bezoekje met een kopje koffie/thee bij iemand, die bijvoorbeeld geen bekenden in de buurt heeft. Samen een puzzel leggen of een andere interesse delen. Veel is mogelijk. Er is in Scherpenzeel vraag naar mensen die maatje willen zijn. Vragen zijn onder meer te vinden bij de vacatures op deze pagina en op de vernieuwde online vacaturebank van Steunpunt Scherpenzeel.

advertentie
advertentie