Marius van Gorssel gaf tips aan senioren. Ook de babbeltruc kwam aan bod.
Marius van Gorssel gaf tips aan senioren. Ook de babbeltruc kwam aan bod. Adriaan Hosang

'Pas op voor smoesjes en ga niet in gesprek'

14 oktober 2019 om 08:42 Maatschappelijk

RENSWOUDE De politie en LTO Gelderse Vallei hielden woensdag, in de Week van de Veiligheid, in Renswoude een 'Crimineel goed ontbijtje met agrariërs'. Tijdens dat ontbijt stond de aanpak van ondermijning centraal.

Ondermijning kan omschreven worden als de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken. Denk aan bijvoorbeeld lege schuren die worden gebruikt als wietkwekerij.

BEN ER NIET In de brandweerkazerne kregen geïnteresseerden informatie over inbraakpreventie en werd ook tekst en uitleg gegeven over de meldkamer, het bellen van 112, wanneer je dat moet doen, of het bellen van 0900-8844. Er werd ook ingegaan op preventiemaatregelen die je kunt nemen. Sluit ramen en deuren als je weg gaat en hang geen briefje of het raam van deur met een tekst zoals 'ik ben er even niet'.

Er was vrijdag een training rond de babbeltruc, die vooral bij ouderen voorkomt. Marius van Gorssel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid: ,,laat je er niet door overvallen. Staat bij u de achterdeur altijd nog open? Kijk uit, iemand belt voor aan en komt achter binnen''.

SMOESJES Van Gorssel: ,,Vergeet niet dat criminelen het gemunt hebben op kwetsbare personen. Een babbeltruc zet je op het verkeerde been, pas op voor smoesjes en ga niet in gesprek met een verkoper aan de telefoon". Hij vertelde dat er jaarlijks duizend aangiftes worden gedaan. ,,Er zijn veel meer mensen die opgelicht worden, maar ze doen vaak uit schaamte geen aangifte.

Wat doet u als er aangebeld wordt, er iemand van kennelijk Vitens aan de deur staat, iemand u een bos bloemen brengt? Wees alert, vraag om een legitimatiebewijs en laat niet iemand zomaar binnen.''

advertentie
advertentie