alle kleuren vuurwerk
alle kleuren vuurwerk Klaas Haitsma

Voorlopig geen vuurwerkvrije zones in Scherpenzeel

15 oktober 2019 om 06:00 Overig

SCHERPENZEEL Zolang Den Haag niet met regelgeving komt, ziet het college niets in het instellen van vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Vooral de handhaving daarvan is volgens burgemeester Harry de Vries een groot probleem voor politie en BOA's. Bovendien is recent uit overleg met de wijkplatforms gebleken dat die geen aanleiding zien voor het instellen van dergelijke zones dan wel daarin een rol willen spelen.

Het beperken van vuurwerkoverlast en de suggestie om eventuele extra maatregelen te nemen rond het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, is al een tijd geleden via een motie van de SGP op de politieke agenda geplaatst. Een meerderheid van de raad steunde het voorstel van de SGP om het college de mogelijkheden hiervoor te laten onderzoeken. Het nemen van maatregelen is echter niet eenvoudig, zo blijkt uit de notitie Vermindering Vuurwerkoverlast die vorige week als bespreekstuk op de agenda van de Opinieronde stond.

OVERLASTTen aanzien van de meldingen van vuurwerkoverlast stelt het college vast dat deze in de afgelopen jaren verspreid voorkomen in de gemeente, waardoor er voor toezicht en handhaving niet direct hotspots voor vuurwerk aan te wijzen zijn. Uit de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling komt wel naar voren dat op 31 december het gebruik van vuurwerk intenser wordt. Het kabinet stelt een verbod op groot knalvuurwerk echter pas in voor de jaarwisseling van 2020/2021. Daarbij pleit de politie niet alleen voor de aanpak van geluidsoverlast, maar zou vooral risicovol vuurwerk verboden moeten worden.

Voor het voeren van een lokaal beleid biedt de Algemene Plaatselijke Verordening ruimte voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Maar hierbij speelt de handhaving wel een cruciale rol. Omdat de politie en Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA'S) daarvoor te weinig capaciteit hebben, zou een dergelijke maatregel alleen maar effectief kunnen zijn als die vanuit de bevolking wordt gedragen. Vanuit de wijkplatforms is er in elk geval geen steun voor, zo is gebleken.

CULTUUROMSLAG SGP-raadslid Gerard van Deelen reageerde teleurgesteld op de conclusies van het college. ,,Ik wil niet horen wat er allemaal niet kan, maar concrete maatregelen zien waarmee we als overheid werken aan een cultuuromslag van de inwoners ten aanzien van vuurwerk'', aldus Van Deelen die hierin gesteund werd door PRO Scherpenzeel en het CDA. Door GBS en CU werd erop gewezen dat de meeste overlast van vuurwerk zich niet voordoet bij de jaarwisseling, maar juist in de weken en zelfs maanden daaraan voorafgaande. Zij zagen liever meer inzet van BOA en politie hiervoor dan bij een moeilijk te handhaven voorwerkvrije zone tijdens de jaarwisseling. Van Deelen bleef echt ervan mening dat de gemeente met een het instellen van een pilot voor een vuurwerkvrije zone rond een kerk of Huis in de Wei een goed signaal kon afgeven.

Burgemeester De Vries daagde de SGP-er daarom uit om dan maar met een concreet voorstel te komen, waar dit zou moeten gebeuren. De grote kerk hoeft hiervoor niet direct op het lijstje, liet Wout van de Kleut (CU) de SGP alvast weten, want daar wordt tijdens de dienst op oudejaarsavond tot volle tevredenheid al extra toezicht gehouden. Volgens de burgemeester is het ook maar de vraag of Huis in de Wei er blij mee zal zijn. ,,Ik heb tenminste begrepen dat de bewoners het siervuurwerk tijdens de jaarwisseling wel mooi vinden.'' De Vries liet weten dat hij in afwachting van een nader voorstel van de SGP in elk geval vast aan de slag wil gaan met meer voorlichting aan inwoners en op scholen. Ook zegde hij toe in regionaal verband samen met Barneveld en Nijkerk te gaan kijken naar een effectievere inzet van de politie en de BOA's ter bestrijding van vuurwerkoverlast.

Afbeelding
advertentie
advertentie