Een foto van de volksdansgroep in de gloriejaren.
Een foto van de volksdansgroep in de gloriejaren. Volksdansgroep Aide

Mooie herinneringen ophalen tijdens Reünie volksdansgroep Aide

24 oktober 2019 om 06:19 Verenigingen

SCHERPENZEEL In 1982 werd de volksdansgroep Aide opgericht. En tientallen Scherpenzelers hebben hier menig dans aangeleerd.

De groep werd in 1994 bij gebrek aan animo opgeheven. Maar uit het oog, is niet uit het hart. Er is op zaterdag 26 oktober een reünie voor oud-dansers van Aide.


MOOIE HERINNERINGEN Wil Lanting organiseert met Marjan Eling, Wil van Dam, Thera van der Wijngaart en Joke Abeling deze reünie. ,,We hebben mooie herinneringen aan de tijd bij Aide. Sommigen van ons zijn elkaar niet uit het oog verloren. Een aantal dansen nog steeds bij andere volksdansgroepen in de buurt".

Het idee ontstond dit voorjaar. Het bij elkaar zoeken van de adressen van de ruim honderd ex-dansers was een klus. Inmiddels hebben ze 42 aanmeldingen binnen, maar aanmelden is nog mogelijk.

,,Destijds zaten er veel plattelandsvrouwen bij Aide. Ook had onze danslerares een groep voor ouderen. Van hen leeft bijna niemand meer. Veel mensen zijn nadien verhuisd naar andere delen van Nederland", vertelt Wil van Dam, zij danst nog bij een dansgroep in Barneveld.

Danslerares Mariette heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij de dames. ,,We hebben na haar nooit meer zo goed les gehad. Het is niet alleen het dansen wat het zo fijn maakt, ook de muziek, sfeer en de vriendschap onderling. Het leuke is dat je geen partner hoeft mee te brengen. Je kunt met elkaar dansen en soms wissel je van geslacht", grijnst Van Dam. Dat laatste betekent dat je soms, bij gebrek aan mannelijke danspartners, als vrouw even 'man' bent tijdens een dans.

JOEGOSLAVISCHE DANS Bij volksdansen zou je al gauw kunnen denken aan de Hollandse klompendans, maar dat beeld wordt direct ontkracht door de dames. ,,We voerden ook internationale dansen uit. Zo leerden we een Joegoslavische dans", vertelt Joke Abeling.

Ieder jaar werd er destijds een volksdansevenement gehouden in Vierhouten. Daar kwamen duizenden mensen op af. ,,Dat was wel koud hoor, in een tentje slapen", aldus Lanting.

Voor het vijfjarig jubileum werd een feestavond gehouden. Hier is ook filmmateriaal van dat op zaterdag 26 oktober tijdens de reünie wordt getoond. Er was ook een tijdelijk koor opgericht dat bestond uit dansers van Aide. ,,Het klonk nog best aardig", grijnzen de dames.

Als leden van Aide trouwden, werd er steevast een dans gedaan op de bruiloft. Ieder jaar ging de groep een weekend weg met elkaar. Ook tijdens deze dagen studeerden ze dansen in. ,,Mariette heeft een enorme drive en is een goede choreografe. Als we thuiskwamen, hadden we een soort kater van heimwee naar de gezelligheid met Aide", herinnert Abeling zich.

Er werd destijds in de Heihorst geoefend. ,,Daar lag vloerbedekking. Wat soms met dansen wel even lastig was. Verder was het een fijne locatie voor onze groep", vindt Eling.

De reünie is op zaterdag 26 oktober van 14.00 tot 17.00 uur in de Achthoek aan de Molenweg 1. Aanmelden kan door te bellen naar 033-2773137 of 033-2770857 of door te mailen naar aide1982.wil@gmail.com.

advertentie
advertentie