Afbeelding
Margreet Hendriks

Beurs Vallei Duurzaam: 'Met kliekjesdag vrienden maken'

21 oktober 2019 om 16:36 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Als je geen voedsel wilt weggooien, dan nodig je toch gewoon mensen uit voor een kliekjesdag. En liefst ook vreemde mensen want dan kun je gelijk vrienden maken.

Wethouder Henny van Dijk-van Ommering vond dit creatieve voorstel, samen met haar medejuryleden griffier Brigitte van Ginkel en communicatiemedewerker Mieke Wagensveld, een van de leukste ideeën uit het Jeugddebat dat werd gehouden tijdens de beurs Vallei Duurzaam in De Breekhoek.

ZONNEKLAAR Dat het klimaat ook iets is dat kinderen bezighoudt bleek zonneklaar tijdens het debat, waaraan kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Dorpsbeuk, de Glashorst, de Korenmaat, de Fraanjeschool (Barneveld) en de Stadhouder Willem III school uit Ede deelnamen. Elke school had kinderen afgevaardigd die op het podium met elkaar in discussie gingen en daarbij door hun klasgenoten in de zaak enthousiast werden ondersteund.

IEDEREEN VEGETARIËR De kinderen kregen van gespreksleider Izaäk van Ekeren soms best moeilijke onderwerpen voorgelegd, zoals heeft het wel zin dat Nederland iets doet aan het klimaat als andere landen dat niet doen.

Nou, iemand moet toch beginnen, zo werd opgemerkt. ,,Als alle landen zo zouden denken, gebeurt er nooit iets en je kunt de andere Europese landen vragen om te helpen.’’ Niet iedereen zag dit zitten. ,,Dan zijn ze alleen maar bezig met vergaderen en gebeurt er niks.’’

Het idee om iedereen vegetariër te laten worden, sprak ook niet alle kinderen aan. ,,Dan is er geen werk meer voor de boeren.’’

Een ander vond dat boeren dan ook misschien wel andere dingen konden gaan doen, zoals misschien wel boeken illustreren. Niet meer op vakantie naar het buitenland om het milieu te sparen, leverde ook de nodige gespreksstof op. De een vond dat je andere plaatsen op de wereld ook best op je computer kan bekijken, de ander vond het maar een slecht idee, want ergens naartoe gaan is toch anders.

Er werden alternatieven geopperd, zoals met de fiets naar Frankrijk gaan of met een zweefvliegtuig Amerika bezoeken. Voor de mensen met familie in het buitenland werd het ook wel zielig gevonden als je niet meer kunt reizen. En videobellen kon wel, maar dan was je toch niet echt bij elkaar.

ZAKGELD INLEVEREN De helft van je zakgeld inleveren voor een beter klimaat leek een aantal kinderen ook geen goed idee. ,,Dan kun je niet sparen voor iets anders en de bedrijven en fabrieken die voor de problemen zorgen, moeten daarvoor eigenlijk gewoon zelf gaan betalen.’’

Afval van de straat opruimen werd meer een taak van kinderen gevonden, mits je handschoenen draagt die niet van plastic zijn. Want plastic is er al veel te veel in de wereld.

Dat vond ook burgemeester Harry de Vries, die samen met kinderburgemeester Lena Marchall, de prijs uit kwam reiken aan de school die volgens de jury het beste uit het debat was gekomen. Hij verbaasde zich erover dat de kinderen op deze middag limonade hadden gekregen in plastic bekertjes. ,,Dat kan niet bij een debat over duurzaamheid, dus die les is alvast geleerd’’, aldus de burgemeester. De Glashorst werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van het debat. Na het uitreiken van de beker kregen alle debatdeelnemers op het podium ook nog een presentje van de burgemeester en kinderburgemeester, want ze hadden het volgens de jury eigenlijk allemaal fantastisch gedaan.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie