Mariska van de Vliert schrijft de eerste kerstkaart voor Scherpenzeel Schrijft 2019.
Mariska van de Vliert schrijft de eerste kerstkaart voor Scherpenzeel Schrijft 2019. Janneke Hek

Scherpenzeel Schrijft 2019: 'Vrij om te schrijven wat je wilt'

30 oktober 2019 om 16:22 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Iedere Scherpenzeler kan vrijdag 20 december een of meerdere kerstkaarten schrijven voor eenzame ouderen in de Breehoek.

De actie met de naam Scherpenzeel Schrijft 2019 is een initiatief van Mariska van de Vliert van 1-2 Sport, de Bibliotheek Scherpenzeel en de Breehoek.

EENZAME OUDEREN ,,Vorig jaar hielp ik voor het Nationaal Ouderenfonds met het sorteren van geschreven kerstkaarten in Amersfoort. En toen ontstond bij mij het idee om in Scherpenzeel iets dergelijks op te zetten. Wij als dorp zijn altijd betrokken op elkaar. Het schrijven van een kerstkaartje is een kleine moeite, maar kan veel betekenen voor eenzame ouderen", vindt Van de Vliert. Er bleven vorig jaar een aantal blanco kaarten over die Mariska meenam. Nu heeft ze Scherpenzeel Schrijft 2019 in het leven geroepen.

Het concept is eenvoudig. Lange tafels met daarop blanco kerstkaarten en pennen, kerstmuziek op de achtergrond, koffie (met wat lekkers) en hopelijk veel schrijvers. ,,Je bent vrij in wat je op de kaart schrijft. Het kan een korte kerstgroet zijn of een langer verhaal. Als je het leuk vindt om post terug te ontvangen, voeg je je adres toe".

Ook wordt er door een bekende van Van de Vliert een speciale kerstkaart ontworpen voor kinderen. Deze kaart kan worden ingekleurd en is voorzien van het logo van Scherpenzeel Schrijft 2019. ,,Erg leuk om je kinderen mee te nemen op 20 december. Er staat voor hen een tafel om aan te kleuren".

NATUURLIJK GAAF Eenzaamheid onder ouderen is een probleem dat het Nationaal Ouderen Fonds wil helpen verlichten. Met dit Scherpenzeelse initiatief hoopt Van de Vliert een steentje bij te dragen. ,,Door het digitale tijdperk worden er minder kerstkaarten verstuurd. En voor ouderen in een verpleeg- of verzorgingstehuis blijft de deurmat of brievenbus hierdoor vaak leeg. Als we hen op deze manier één of meerdere kaarten kunnen bezorgen is dat heel mooi".

Van de Vliert heeft ook contact gehad met Huis in de Wei in Scherpenzeel. ,,Want het is natuurlijk gaaf als we ook onze eigen ouderen een kaart kunnen sturen. Zij hebben toegezegd om de kaarten die we aanleveren onder hun ouderen te verspreiden." Van de Vliert hoopt op honderden kerstkaarten in totaal, waarvan er 150 naar Huis in de Wei zullen gaan.

Wie nog een pakje blanco kerstkaarten heeft liggen, is van harte uitgenodigd om die in de verzamelbus bij de Bibliotheek Scherpenzeel te deponeren of bij de balie af te geven. Van de Vliert heeft inmiddels al een aantal kaarten ontvangen. Naast deze gedoneerde kaarten worden er inkleurkaarten ontworpen en gedrukt voor de actie.

De actie Scherpenzeel Schrijft 2019 is op vrijdag 20 december van 16.00 tot 19.30 uur in de Theaterzaal van de Breehoek. Iedereen kan binnenlopen en naar keuze kaarten schrijven. ,,Ik verwacht dat dit het dorpsgevoel dat Scherpenzeel heeft extra zal versterken. Al schrijf je er maar één, van harte welkom", nodigt Van de Vliert. Op Facebook is meer informatie over dit evenement te vinden.

advertentie
advertentie