Stenen uit de oude muur rond de moestuin werden geraapt en verzameld voor hergebruik.
Stenen uit de oude muur rond de moestuin werden geraapt en verzameld voor hergebruik. Janneke Hek

Natuurwerkdag met nat begin

5 november 2019 om 06:31 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL Het regende pijpenstelen rond het startmoment van de Natuurwerkdag.

Maar dit was voor de meer dan zeventig aanwezige Scherpenzelers geen belemmering. Er werd gesnoeid, gezaagd en geraapt. Op twee locaties, park Scherpenzeel en bij het sportveld op de Eikenlaan. En de zon maakte 's middags veel goed.

In het park werd gewerkt aan het herstel van de historische moestuin, zoals die er vroeger ook lag. Deelnemers plantten een beukenhaag rond de moestuin. Hier gaan vrijwilligers, onder wie een aantal moestuiniers die op deze locatie al een volkstuin hadden, op historische wijze tuinieren.

,,Dat betekent bijvoorbeeld geen plastic stoelen op je tuin, maar qua plantkeuze heb je wel wat meer vrijheid. Ook komt er een wandelpad dwars door de moestuin, waardoor wandelaars van dicht bij het moestuinieren kunnen bekijken", vertelt Metha Daniels van Landgoed Scherpenzeel.

Op dit moment wordt er tot eind december hard gewerkt aan de indeling van het park. Er komen vijf zichtlijnen, zoals die er vroeger ook lagen. Wie er meer over wil weten, kan op 23 november naar de open dag van Oud Scherpenzeel in het Koetshuis gaan.

Daar hangen oude kaarten waarop is te zien hoe het park er vroeger uitzag. Die indeling wordt op dit moment zo goed mogelijk hersteld. Een wens is nog het herstellen van de oude muur rond de moestuin. ,,Wie weet ziet een school hier een mooi metselproject in?", hoopt Anja Koning van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Ook stichting Parousie is betrokken bij de Natuurwerkdag en de herstelwerkzaamheden aan het historische park. Hier en daar loopt een deel van de wandelpaden straks over het terrein van Parousie.

Bij het sportveld aan de Eikenlaan werd druk gewerkt aan vogelnestkastjes en bijenhotels. Kinderen en volwassenen maakten met elkaar in totaal twintig vogelnestkasten en meerdere bijenhotels. Om hen heen klonk het geluid van zagen en vallende bomen en takken. Bijna vijftig vrijwilligers hadden zich aangemeld om de bosschage om het sportveld uit te dunnen. ,,En ondanks de flinke regenbuien is er hard gewerkt.

Al ging er wel een aantal mensen eerder weg wegens het natte weer", geeft Jan Boertjes van de gemeente Scherpenzeel aan.

Ook de jeugd stak de handen uit de mouwen.
Girlpower.
In het park werd een bossage flink uitgedund.
advertentie
advertentie