Afbeelding
Pixabay.com

OM eist vijftien maanden cel tegen Scherpenzeler voor dodelijk ongeluk in Renswoude

15 november 2019 om 11:23 Rechtbank

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL Tegen een 26-jarige man uit Scherpenzeel Is donderdag in de rechtbank in Utrecht vijftien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook eiste het Openbaar Ministerie een rijontzegging van vier jaar. Hij heeft in februari op de Dorpsstraat in Renswoude een 76-jarige kerkgangster uit Renswoude aangereden. De vrouw lag twee weken in het ziekenhuis voor zij overleed. De Scherpenzeler was na het ongeval doorgereden en was daarna enkele weken spoorloos.

Jurgen Swart

Volgens het OM zat de Scherpenzeler die bewuste avond dronken achter het stuur. Hij had in een café in Veenendaal met twee vrienden veel bier gedronken. Op een berekenende manier heeft hij na het ongeval geprobeerd alle sporen te wissen. De man heeft zich pas drie weken na het ongeluk gemeld toen hij geen andere keus had, vindt het OM.

Het was donderdag een zeer emotionele zitting. Tot groot verdriet van alle aanwezigen beriep de Scherpenzeler zich op de zitting opeens op zijn zwijgrecht. Hij heeft bij de politie al verteld dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt. Hij had niet in de gaten wat hij had geraakt, houdt hij vol. In een afgeluisterd telefoongesprek met een vriend, zegt de verdachte: 'je hoopt dat het geen mens is.' Maar volgens de politie is dat onzin en was de Scherpenzeler direct al bezig geweest om zijn Opel Astra kwijt te raken. Die auto was zwaar beschadigd.

In Scherpenzeel, waar slachtoffer en verdachte allebei vandaan komen, is veel verdriet over zijn gedrag. Het slachtoffer lag bijna twee weken in het ziekenhuis. Zij was bijna zestig jaar getrouwd en was mantelzorger voor haar echtgenoot.

Volgens de verdediging van de Scherpenzeler was het zicht slecht die dag. Het was een gevaarlijk oversteekpunt in Renswoude. De bestuurder kan niets doen aan het ongeluk, zegt zijn advocaat. Volgens hem is er ook geen bewijs dat de bestuurder alcohol heeft gedronken. Dat de Scherpenzeler zich niet meldde bij de politie was volgens zijn advocaat omdat hij zich schaamde.

In zijn laatste woord biedt de Scherpenzeler alsnog zijn excuses aan. 

De uitspraak is op donderdag 28 november.

advertentie
advertentie