René Kramer (rechts) en Hedie Niemeijer aan de bar in de Breehoek.
René Kramer (rechts) en Hedie Niemeijer aan de bar in de Breehoek. Janneke Hek

Borrelen met lotgenoten met niet aangeboren hersenletsel

26 november 2019 om 09:24 Zorg

SCHERPENZEEL Wie te maken heeft met niet aangeboren hersenletsel (NAH) door bijvoorbeeld een hersenbloeding of een ongeluk, herkent het. Drukke gelegenheden met harde muziek en fel licht zijn geen prettige plaatsen om te verblijven als je NAH hebt. René Kramer en Hedie Niemeijer organiseren daarom iedere laatste dinsdag van de maand het Grand Café NAH in de Breehoek. Volwassenen met NAH zijn welkom en de verlichting is aangepast om een rustige sfeer te creëren. De twee weten uit eigen ervaring hoe het is om met NAH te leven.

Niemeijer kreeg vijftien jaar geleden een ernstig auto-ongeluk waar ze wonder boven wonder levend uitkwam. Maar niet zonder blijvende hersenschade. ,,Concentreren is voor mij erg moeilijk sinds het ongeluk en ik ben sneller vermoeid. Maar ik ben dankbaar voor alles wat ik nog wel kan", geeft ze aan. Ook René Kramer kampt met hersenletsel na een herseninfarct. ,,Uitleggen wat dat voor je betekent, is even moeilijk als uitleggen aan een blinde wat paars is".

ONGEDWONGEN De twee hebben weleens eerder NAH-café's bezocht, maar vonden de sfeer daar wat koud en kil. Aanleiding voor hen om verder te denken. ,,Naar een kroeg of druk restaurant gaan, is voor ons niet meer haalbaar. Maar een gezellige avond met een drankje erbij en kletsen met mensen nu wel. In het grand café van de Breehoek hebben we iedere maand een avond voor mensen met NAH. We vinden het fijn om met lotgenoten te kunnen praten, zonder dat het gesprek wordt overgenomen door mantelzorgers". Niemeijer vult aan: ,,Mensen kennen je niet van 'ervoor' op deze avonden en dat maakt contact meer ongedwongen".

FILTEREN Kramer heeft sinds zijn herseninfarct moeite met het filteren van geluid en licht. ,,Alles komt ongefilterd binnen bij me. En dat is soms heel vermoeiend".

Zijn werk als supervisor maatschappelijk werk kon hij na zijn herseninfarct niet meer oppakken. Hij richtte zich daarom op zijn hobby fotografie en is inmiddels werkzaam in afscheidsfotografie. ,,Hier kan ik mijn creativiteit op een mooie manier inzetten om rouwende families een mooie herinnering te geven". Ook Niemeijer moest haar baan als manager opgeven. ,,De tijd terugdraaien kan ik niet, het is nu eenmaal gebeurd en ik heb er mee leren leven. Ik wil met de mogelijkheden die ik heb alles uit het leven halen. En het organiseren van dit Grand café NAH geeft veel voldoening".

Laagdrempeligheid is een kenmerk dat Kramer en Niemeijer belangrijk vinden bij hun initiatief. ,,Je hoeft je niet aan te melden, loop gewoon gezellig binnen. Consumpties zijn voor eigen rekening. De lichten zijn gedempt, er is geen achtergrondmuziek en iedereen die er is, heeft te maken met hersenletsel. Er komen geen sprekers of kringgesprekken", benadrukt Kramer.

Ze hebben de aankondiging voor de eerste avond, dinsdag 26 november van 19.30 tot 21.30 uur op diverse websites geplaatst. ,,We kregen al reacties van mensen uit heel Nederland. Iedereen is welkom, we richten ons in eerste instantie op Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Leusden en Barneveld", aldus Niemeijer.

advertentie
advertentie