Leontien Bibo (l) en Constanja de Vries. Zittend v.l.n.r. Annemieke Noorlander (gemeente), wethouder Henny van Dijk, Willem Jan, Wim en Marion de Kruijf en steungezin Richard enAnnelies Hoogendoorn.
Leontien Bibo (l) en Constanja de Vries. Zittend v.l.n.r. Annemieke Noorlander (gemeente), wethouder Henny van Dijk, Willem Jan, Wim en Marion de Kruijf en steungezin Richard enAnnelies Hoogendoorn. Margreet Hendriks

Buurtgezinnen trots op 1000ste koppeling

26 december 2019 om 07:30 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Iets doen voor iemand die je eigenlijk helemaal niet kent. Richard en Annelies Hoogendoorn, die afgelopen september van Veenendaal naar Scherpenzeel verhuisden, vinden het eigenlijk heel gewoon dat je van betekenis wilt zijn voor een ander. Zij meldden zich bij Buurtgezinnen.nl als steungezin en starten in de kerstvakantie als oppasouders voor de vijfjarige Willem Jan om zijn ouders Wim en Marion de Kruijf af en toe een beetje te ontlasten. Het contact bewerkstelligen tussen deze beide gezinnen werd ook voor Buurtgezinnen een speciale gebeurtenis, want het was de 1000ste koppeling die de landelijke werkende organisatie tot stand bracht.

Janneke Hek 

Het was vorige week een drukte van belang in Huize De Kruijf in Scherpenzeel, want voor de 1000ste koppeling van Buurtgezinnen kwamen naast Constanja de Vries, coördinator in de regio Scherpenzeel, ook oprichtster Leontien Bibo, wethouder Henny van Dijk-van Ommering en Annemiek Noorlander, teamleider Jeugd van de gemeente Scherpenzeel op bezoek om de mijlpaal met een kopje koffie en een stukje taart te vieren.

Buurtgezinnen.nl is er voor gezinnen die overbelast zijn. Door deze gezinnen (vraaggezinnen) te koppelen aan gezinnen de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen) wil men ervoor zorgen dat ouders weer een beetje op adem kunnen komen en kinderen zich positief blijven ontwikkelen. Het kenmerk daarbij is vrijwilligheid. Het vraaggezin en het steungezin maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week of maand.

Wim en Marion zijn dolblij met hun Willem Jan; een lekker levendig ventje die echter vanwege allerlei allergieën en een ernstige vorm van epilepsie veel zorg en aandacht nodig heeft. Wim en Marion weten niet beter dan dat hun leven en dat van Willem Jan vooral wordt bepaald door ziekenhuisopnamen, langdurige onderzoekstrajecten, speciale scholen en zorgopvang. ,,Elke morgen rinkelt de wekker om 06.15 uur zodat Willem Jan op tijd klaar staat om met het leerlingenvervoer naar school in Arnhem te worden gebracht. Daarnaast wordt hij op dinsdag en donderdag ook opgevangen een zorgboerderij in Barneveld. Voor ziekenhuisbezoeken moeten we naar het WKZ in Utrecht of de kliniek in Heemstede. Dat vereist een enorme planning’’ weet moeder Marion die zelf parttime werkzaam is in de kinderopvang. ,,Nu nog drie dagen, want we kunnen het geld goed gebruiken vanwege alle extra kosten, maar in de toekomst hoop ik dit terug te gaan brengen naar twee.’’ Wim en Marion zijn blij met de hulp die Richard en Annelies gaan bieden door Willem Jan eenmaal per drie weken een dagdeel te gaan opvangen. ,,Zomaar een moment waarop ik helemaal niks ga of hoef te doen of samen met Wim kan doorbrengen. Daar kijk ik echt naar uit.

Richard en Annelies Hoogendoorn kijken er al evenzeer naar uit om Willem Jan straks regelmatig even over de vloer te hebben. ,,We hebben zelf geen kinderen, maar wel de nodige ervaring met veel neefjes en nichtjes. Het speelgoed staat inmiddels al klaar voor Willem Jan als hij in de kerstvakantie voor het eerst bij ons komt. Wij vinden het fijn om dit te kunnen doen. Het klikt tussen ons allemaal en dat is natuurlijk een voorwaarde om met elkaar dit soort afspraken te kunnen maken. De opvang van een kind van een ander is best een verantwoordelijkheid, zeker als daar ook wat medische aspecten meespelen zoals zijn epilepsie. Maar we hebben alles goed met elkaar doorgepraat zodat we weten wat we kunnen verwachten en eventueel moeten doen. Mooi dat we zo van betekenis kunnen zijn.’’

Constanja de Vries vertelt dat Buurtgezinnen.nl inmiddels al weer vijf jaar bestaat en landelijk een succes blijkt te zijn. ,,Er is veel behoefte aan dit soort onderlinge steun. Gezinnen die er zijn voor andere gezinnen die het om een of andere reden moeilijk hebben. De aanmeldingen komen bij ons binnen via verloskundigen, huisartsen, scholen, de gemeente of mensen zelf. Als coördinator probeer je een goede match te vinden voor de vraag. Heel belangrijk zijn in eerste instantie de kennismakingsgesprekken over en weer van de twee gezinnen, want voor het aangaan van een dergelijke opvangrelatie moet er vertrouwen zijn. Zij maken ook zelf de onderlinge afspraken. De eerste twee jaar blijft Buurtgezinnen er ook actief bij betrokken. Als het daarna nog steeds goed loopt trekken wij ons terug omdat ouders het verder zelf af kunnen’’ vertelt Constanja die op dit moment zeven actieve koppeling heeft lopen in de regio Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. ,,We zijn niet de grootste regio, maar het is prachtig dat wij hier vandaag met Wim en Marion en Richard en Annelies de 1000ste koppeling van Buurtgezinnen kunnen vieren.’’

advertentie
advertentie