De opening van de nieuwe locatie van Norschoten Dagbehadeling aan het Oosteinde was een feestelijke gebeurtenis.
De opening van de nieuwe locatie van Norschoten Dagbehadeling aan het Oosteinde was een feestelijke gebeurtenis. Margreet Hendriks

'Huiselijk' nieuw onderkomen Dagbehandeling Norschoten

28 januari 2020 om 10:00 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Het nieuwe onderkomen van Norschoten Dagbehandeling Scherpenzeel aan het Oosteinde 85a is donderdagmiddag feestelijk geopend met het gezamenlijk doorknippen van een lint door Norschoten-bestuurder Karin Breuker en Jan Spelt, de langst deelnemende bezoeker van de dagbehandeling in Scherpenzeel.

De voorziening, die zeven jaar geleden startte in Eerstelijnscentrum Het Foort, moest uitwijken naar een nieuwe locatie vanwege aangescherpte eisen op het gebied van brandveiligheid. Moeite om te wennen is er niet, want de nieuwe stek oogt licht, huiselijk en supergezellig.

SPANNEND Het moeten loslaten van hun oude plek in Het Foort was best even spannend geweest, bekent hoofd Dagbehandeling, Marleen de Bot. ,,We zaten daar natuurlijk heel praktisch met allerlei andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeut, welzijnsorganisaties en apotheek onder één dak. De bezoekers van de dagbehandeling konden even naar beneden voor een afspraak met de huisarts of naar de fysiotherapeut of die kwamen zelf even bij ons binnenlopen. Met zulke korte lijnen ben je samen meer, hebben wij ervaren.

Toen wij van de brandweer te horen kregen dat onze ruimte op de bovenverdieping van het pand door hogere eisen van brandveiligheid eigenlijk niet meer geschikt was voor opvang in het kader van dagbehandeling, waren we dan ook niet blij. Maar gelukkig hebben we binnen de grenzen van Scherpenzeel deze nieuwe locatie vlak bij het centrum kunnen vinden. Het inrichten was een hele klus, want ook onze keuken uit Het Foort moest worden overgeplaatst. Hierbij zijn we ook fantastisch geholpen door onze vrijwilligers.

Het resultaat mag er zijn, want iedereen die betrokken is bij de dagbehandeling voelt zich hier helemaal thuis. Door de grote raampartijen kan iedereen heerlijk naar buiten kijken en dit onderkomen op de begane grond heeft nog een voordeel: we kunnen hier voor de deur een buitenterrasje inrichten. Voor de afscheiding komen er plantenbakken omheen die vrijwilligers samen met de bezoekers gaan inrichten.

Maar het allerbelangrijkste is dat de sfeer in het nieuwe onderkomen gewoon goed is. Het straalt huiselijke gezelligheid uit. Precies wat wij onze bezoekers willen bieden.’’

STRUCTUUR Norschoten Dagbehandeling Scherpenzeel is een dagbehandeling voor mensen met lichamelijke klachten en mensen met geheugenproblemen. Bezoekers wordt structuur, begeleiding, afleiding en een gezellige dag geboden, zodat ze ondanks de beperkingen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

In overleg met de deelnemer zelf en diens partner/mantelzorger wordt er een op individuele behoeften afgestemd zorg- en behandelplan of ondersteuningsplan opgesteld. Het team van de dagbehandeling bestaat uit deskundige zorg- en welzijnsmedewerkers die worden ondersteund en nauw samenwerken met verschillende behandelaren, zoals een specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog of muziektherapeut.

KUNSTWERKJES Naast eventuele paramedische behandelingen en groepsactiviteiten op het gebied van bewegen, geheugentraining, creativiteit, gezelschapsspel, muziek, zingen, koken en bakken, is er ook veel ruimte voor individuele activiteiten en hobby’s. Van dat laatste getuigt ook een beeld dat een prominent plekje inneemt op een muurtje bij de keuken. ,,Dat is gemaakt door één van de voormalige bezoekers van de dagbehandeling in Scherpenzeel’’, vertelt Christine Hoegen.

Hoegen is jurist van Norschoten en was net als veel andere collega’s van de Barneveldse zorgorganisatie met meerdere dagbehandelingslocaties in omliggende plaatsen, naar Scherpenzeel afgereisd voor de feestelijke opening aan het Oosteinde. ,,Dit beeld is slechts één van de vele kunstwerkjes die deze meneer in die periode dat hij hier de dagbehandeling bezocht heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe bezoekers hier bezig kunnen zijn.’’

LOTGENOTEN Teamleden Roelie en Marina weten uit eigen ervaring hoe deelnemers vaak uitkijken naar hun bezoek aan de dagbehandeling in Scherpenzeel. Ze vinden hier niet alleen rust en gezelligheid, maar ontmoeten ook lotgenoten. Ook voor de partners/mantelzorgers is het fijn om de zorg even los te kunnen laten in de wetenschap dat iedereen hier met plezier naartoe gaat.’’

Norschoten Dagbehandeling aan het Oosteinde 85a is drie dagen per week open.

Voor meer informatie over het dagbehandelingsprogramma en deelname kan men zich wenden tot het cliëntenservicebureau van Norschoten dat op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 tot 16.00 uur bereikbaar is via telefoonnummer 0342 – 404000 of per e-mail: zorgconsulenten@norschoten.nl.

advertentie
advertentie