Afbeelding
Foto AberMedia

Regionale aanpak stalbranden

15 februari 2020 om 07:07 Maatschappelijk

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL/BARNEVELD Met een grootscheepse campagne in de regio Gelderse Vallei moet het aantal stalbranden bij boeren de komende tijd flink teruggedrongen worden. Vooral de uitwisseling van praktijkervaringen en goede tips moeten zorgen voor veiligere stallen.

Wouter van Dijk

Met die insteek starten de gemeente Barneveld, Scherpenzeel en Woudenberg een nieuw project, samen met belangenbehartiger LTO Gelderse Vallei, Veiligheidsregio Gelderland-Midden en verzekeraar Univé. ,,Aanleiding voor dit project zijn verschillende grote branden op veehouderijbedrijven in dit gebied, de afgelopen jaren'', zegt woordvoerder Margreet van den Broek van de gemeente Barneveld. ,,Dit heeft impact op de ondernemers, omgeving en de maatschappij. Omdat in Barneveld veel veehouderijen aanwezig zijn, willen we deelnemen aan dit regionale project om meer bewustwording rondom de oorzaken van stalbranden te krijgen.''

Het doel van het project is veehouders in de Gelderse Vallei bewust te maken hoe zij brandveilig moeten werken en hoe zij de kans op brand zo laag mogelijk kunnen houden binnen hun bedrijf.

In oktober 2018 vond nog een grote stalbrand plaats aan de Scherpenzeelseweg in Barneveld, daarvóór waren er stalbranden aan onder meer de Heintjeskamperweg in Scherpenzeel (maart 2018) en de Laagerfseweg in Woudenberg (juni 2017 en februari 2018).

Op basis van risico-inventarisaties bij onder meer een pluimveehouder in De Glind en een kalverhouder in Stroe, moeten praktische tips over het voorkomen van een stalbrand via folders en presentaties duidelijk in beeld komen. Er volgen ook bijeenkomsten bij veehouderijbedrijven, waar bezoekers direct in de stal kunnen zien wat er gebeurt bij in scène gezette calamiteiten.

Vanuit LTO Gelderse Vallei is eerder al gehamerd op meer maatregelen om stalbranden tegen te gaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan het opdelen van stallen in compartimenten, betere meldinstallaties en sprinklerinstallaties die tegen stof en ammoniak kunnen.

Daarnaast is het vooral ook de bedoeling om met persoonlijke verhalen tijdens bijeenkomsten agrariërs te vertellen over de impact van een stalbrand. Eén van de grotere stalbranden in deze regio vond in februari 2015 plaats bij pluimveehouder Bertus Kieft, aan de Lange Zuiderweg in Voorthuizen. Bij die brand vonden 24.000 kippen de dood. Kieft: ,,Over hoe je een stalbrand kunt voorkomen, kan ik eigenlijk weinig zeggen. Het overkomt je. Wat je vooral kunt doen is netjes werken, geregeld je technische installaties laten keuren, onderhoudswerk tijdig uitvoeren en ongedierte bestrijden om te voorkomen dat kabels worden stuk geknaagd.'' Wat Kieft wél kan vertellen, is zijn ervaring over de gevolgen van de brand. ,,Die gevolgen zijn immens. Qua bedrijfsvoering hebben we alles wel weer op de rit, maar persoonlijk zitten de ervaringen nog heel vers in mijn geheugen.''

Het nieuwe project loopt tot de zomervakantie. Na afloop van de bijeenkomsten wordt de agrariërs gevraagd welke kennis ze hebben opgedaan om stalbranden te voorkomen.

advertentie
advertentie