Met veel elan geeft het SWO-bestuur richting aan de nieuwe koers.
Met veel elan geeft het SWO-bestuur richting aan de nieuwe koers. SWO

SWO wordt brede welzijnsorganisatie

24 februari 2020 om 10:32 Maatschappelijk Deel je nieuws

SCHERPENZEEL – De  SWO-SR timmert al jaren aan de weg als welzijnsorganisatie voor de senioren in Scherpenzeel en Renswoude maar gaat de bakens verzetten. Aangezet door de huidige maatschappelijke veranderingen, wil de SWO zich ontwikkelen tot een bredere welzijnsorganisatie die niet puur senioren bedient maar alle kwetsbare inwoners van beide gemeenten. SWO-voorzitter Henk van Hoevelaken belicht de achtergrond van de nieuwe koers.

Van Hoevelaken vertelt dat de SWO met drie professionele ouderenwerkers, gesteund door vele enthousiaste vrijwilligers, een breed pakket diensten aanbiedt. Deze diensten worden in toenemende mate afgenomen door personen die niet tot de categorie senioren behoren: in het algemeen de kwetsbare burgers vanaf 23 jaar. Dit zijn bijvoorbeeld personen die zijn aangewezen op een AWBZ-uitkering, maar te denken is ook aan personen die gebruikmaken van de formulierenbrigade of de vervoersdienst van de SWO. ,,Als we deze diensten toch al in huis hebben, waarom zouden deze mensen dan niet kunnen meeliften?”,  is de retorische vraag van de voorzitter.

Anders

Waar de SWO ook op inspeelt is dat de ouderen van nu anders zijn dan die van enkele decennia geleden. Bovendien kun je de senioren niet meer over een kam scheren. Zo zijn er de jongere ouderen (55-plussers), babyboomers (70-75-plussers) en de bejaarde ouderen (85-plussers). Van Hoevelaken: ,,Onder de eerste twee groepen bevinden zich de jongere, energiekere ouderen die een ander programma willen dan de 85-plussers. Daarom moeten we zodanig segmenteren naar doelgroepen dat elke groep iets van zijn gading vindt bij de SWO. Overigens weten de senioren van nu prima wat ze willen, maar kunnen af en toe goede, onafhankelijke adviezen en ondersteuning gebruiken.”

Expertise

De SWO richt zich op de terreinen zorg, wonen en welzijn; gebieden met veel overlappingen. Door te ontdekken waar de behoeften van de verschillende doelgroepen liggen en hier beter op in te spelen, hoopt de welzijnsorganisatie zich beter te profileren en een grotere rol dan tot nu toe op welzijnsgebied te vervullen. Als concreet voorbeeld noemt de SWO-voorzitter de WMO. ,,Gemeenten worstelen met hun rol bij de uitvoering van de WMO. Ze hebben niet altijd de deskundigheid in huis. Als welzijnsorganisatie zijn wij daarin gespecialiseerd. Wij kunnen traceren waar de vragen en belangen liggen van de doelgroepen en hebben daarvoor ook de netwerken in huis. Bovendien hebben we een goede band met de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude, waardoor we onze ondersteunende rol goed kunnen vervullen.” Maar ook bijvoorbeeld een woningcorporatie kan gebruikmaken van de expertise van de SWO bij vragen over het langer zelfstandig laten wonen van ouderen.

Samengevat omschrijft Van Hoevelaken de nieuwe koers van de SWO als “ambitieus en uitdagend”. ,,We zoeken naar een goede balans, waarbij het goede blijft behouden, maar waar we ook niet wars zijn van nieuwe uitdagingen en mogelijkheden”, zegt hij stellig.  

 

 

 

advertentie
advertentie