Raadslid Kees Eskes, Rob van de Bor en Helmert van Voorthuizen hangen een nestkastje op aan het Dickerijsterlaantje.
Raadslid Kees Eskes, Rob van de Bor en Helmert van Voorthuizen hangen een nestkastje op aan het Dickerijsterlaantje. Adriaan Hosang

Eerste nestkastjes opgehangen aan Dickerijsterlaantje

3 maart 2020 om 06:19 Natuur en milieu

RENSWOUDE Op initiatief van Dorpsbelang Renswoude bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups met nestkastjes voor kool- en/of pimpelmezen.

De eerste nestkastjes werden vrijdagmorgen aan het Dickerijsterlaantje aan de bomen opgehangen. Niet door medewerkers van de gemeente, maar door vrijwilligers.

BIJDRAGE Rob van de Bor van IVN: ,,We hangen ze op zo'n 20 tot 30 meter uit elkaar. Je kunt ze niet aan alle bomen hangen waar eikenprocessierupsen gezien zijn. Nu maar hopen dat kool- en/of pimpelmezen hun intrek nemen in de nestkastjes en dat ze voor het voedsel van hun jongen op zoek gaan naar eikenprocessierupsen in bomen in de omgeving".

Iedereen kan een bijdrage leveren. Je kunt immers ook in je tuin één of meer nestkastjes voor kool- en/of pimpelmezen ophangen.

GESCHILDERD Met de nestkastjes was meteen na de kerstvakantie gestart. Er was contact met Bart van Deelen van de Hubo, de familie Van Ginkel van Zorgboerderij De Kleine Weide en vrijwilligers. Helmert van Voorthuizen zorgde voor hout in de gewenste maten. Daarna zorgde Zorgboerderij De Kleine Weide ervoor dat de nestkastjes in elkaar werden gezet en groen werden geschilderd. IVN'er Rob van de Bor gaf aan dat alleen de buitenkant geschilderd moest worden.

Er zijn in totaal honderd nestkastjes gemaakt, die voor het overige door medewerkers van de gemeentewerf opgehangen zullen worden.

Rob van de Bor (IVN) geeft aan dat de nestkastjes genummerd zijn.
advertentie
advertentie