Een blik op Tuinderij VosBeek
Een blik op Tuinderij VosBeek Dita van Beek

Biodiversiteit in Scherpenzeel. Tuinderij VosBeek draagt haar aandeel bij.

8 maart 2020 om 12:58 Mensen Deel je nieuws

Met ingang van januari 2020 zijn Vincent Vos en Dita van Beek (zoon en moeder), tuinderij VosBeek in Scherpenzeel begonnen. Anders gezegd: Ze zetten tuinderij Ruimzicht voort onder een nieuwe naam. De biologisch dynamische tuinderij is inmiddels tien jaar op deze locatie aan de Barneveldsestraat gevestigd.

De reden om met een tuinderij te beginnen heeft te maken met de belangstelling van beide voor natuur en voor kleinschalige en biologische landbouw. Ook hun zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit en hun gedrevenheid om zuinig om te gaan met moeder aarde maakte het besluit om de tuinderij over te nemen niet zo heel moeilijk. Vincent was al begonnen met zijn opleiding en voor Dita is het een droom die ze in haar eentje niet zo snel zou aangaan.

De groenten die ze verbouwen zijn bedoeld voor particulieren, winkels en restaurants binnen een straal van 15 kilometer rondom de tuinderij. Voor de particulieren werken ze volgens  CSA (Community Supported Agriculture). Zij worden oogstaandeelhouder en ontvangen gedurende het oogstseizoen iedere week een pakket met verse groenten.

Community Supported Agriculture, is in het Nederlands ‘door de gemeenschap ondersteunde landbouw’ oftewel ‘Gemeenschapslandbouw’ (zie voedselanders.nl). Het belangrijkste uitgangspunt van CSA is dat de producent en de consument de risico’s delen: soms is er door gunstige weersomstandigheden wat meer te oogsten en soms wat minder. Langdurige droogte of langdurige regen hebben beide invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de oogst.

Het voordeel voor de oogstaandeelhouders is dat ze een groot deel van het jaar verzekerd zijn van biologisch geteelde groenten. Bij een goede oogst is dat merkbaar aan de kwaliteit en de hoeveelheid in het pakket. Het kan ook merkbaar zijn aan een mindere kwaliteit/hoeveelheid. Een ander voordeel is dat de prijs van de groenten binnen de perken blijft omdat er rechtstreeks aan de klant wordt geleverd.

Een 3e voordeel is dat ze met op de manier een bijdrage leveren aan biodiversiteit in hun eigen omgeving. Dat geeft sowieso een goed gevoel(voordeel 4).

Voor de tuinders is het voordeel dat ze met CSA een bepaalde zekerheid hebben over de afname. Met het vooruitbetaalde bedrag van de oogstaandeelhouders kopen ze in het vroege voorjaar compost, zaai- en plantgoed.

Wil je meer weten over de tuinderij en/of over oogstaandelen? Neem een kijkje op de website www.tuinderijvosbeek.nl.

advertentie
advertentie