Concentratie tijdens het planten.
Concentratie tijdens het planten. Janneke Hek

Tuinieren bij de Dorpsbeuk: 'Je moet een dieper gat graven'

9 maart 2020 om 14:01 Onderwijs

SCHERPENZEEL Acht leerlingen van de Dorpsbeuk hielpen donderdagmiddag 5 maart de hovenier.

Ze plantten siergrassen en andere planten die het nieuwe schoolplein omlijsten. Volgens de hovenier zat het met de samenwerking tussen de leerlingen wel goed. Hij was blij met deze hulp.

BUITENKLAS Schoolleider Anne Suijdendorp kijkt tevreden om zich heen. ,,Het schoolplein begint serieus vorm te krijgen. Er is al een buitenklas gerealiseerd en ook de perken en paden zijn aangelegd. Er komt nog gras op deze heuvel maar het is nu nog te nat en te drassig voor gras. De hulp van de acht leerlingen past goed bij de cultuur van de Dorpsbeuk waar samenwerking en elkaar helpen een belangrijk goed is''.

,,Je moet een dieper gat graven hoor", adviseert een van de kinderen zijn collega-tuinier. Intussen proberen twee andere leerlingen een plant van zijn plastic omhulsel te bevrijden. Met vereende krachten lukt dit. ,,Even in knijpen en dan voorzichtig trekken", raadt de hovenier aan.

LAATSTE LOODJES Er staat al een groot aantal planten om het schoolplein. Voorheen bestond het schoolplein vooral uit verharding en ontbrak de groene uitstraling een beetje. De school is al enige tijd bezig met het inzamelen van geld voor het aanpassen van het schoolplein. De laatste loodjes zijn nu aan de beurt.

De buitenklas bestaat uit een halve cirkel van boomstammen waarbinnen een soort tribune is gecreëerd van tegels. Hierdoor kunnen de leerlingen als het warm is ook buiten rekenen of taal krijgen. ,,We willen nog een krijtbord aan de muur hangen om het lesgeven te ondersteunen", aldus Suijdendorp. De leerlingen die hielpen bij het planten, probeerden ook nog even de schoolbanken van de buitenklas uit. En ze werden goedgekeurd.

BUSHALTE Op het schoolplein is ook aandacht voor verkeer. Er wordt een verkeersplein aangelegd waar de leerlingen op een speelse manier bezig zijn. ,,Compleet met tankstation en bushalte". Ook komt er een 'pannaveldje' waar gevoetbald kan worden.

De Dorpsbeuk heeft subsidie ontvangen om meer buitenlessen te geven. Ook de kinderraad van de school denkt hierin mee. ,,Buiten kun je zoveel leren. Dat vinden we belangrijk". Ook het onderhouden van het schoolplein en de beplanting zal deels bij de leerlingen neergelegd worden. ,,Met elkaar gaan we het schoolplein mooi houden toch, jongens?", vraagt Suijdendorp. Eén van haar leerlingen knuffelt intussen een boom. Met de liefde voor de natuur zit het kennelijk wel goed op de Dorpsbeuk.

Het plein wordt in mei officieel geopend. Hierbij wordt ook de buurt rond de school uitgenodigd. De Dorpsbeuk wil de omwonenden ook betrekken bij de school en het plein eromheen. Het benodigde bedrag voor het plein is door de school zelf ingezameld. De scholieren hielden al een sponsorloop, een startfeest en ook de opbrengst van de kerstmarkt in en om de school is voor het nieuwe plein. Kinderen leverden lege flessen in en ook het geld hiervan gaat in het schoolpleinpotje.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie