Volgens Willem Schuur is de bibliotheek ,,meer dan een uitleenplek voor boeken’’,
Volgens Willem Schuur is de bibliotheek ,,meer dan een uitleenplek voor boeken’’, Digisterker

Politiek 'botst' over bibliotheek

9 maart 2020 om 13:02 Politiek

SCHERPENZEEL Een raadsvoorstel om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijkheden en (financiële) effecten van het bundelen van de huisvesting van Breehoek, bibliotheek en gemeentehuis heeft de politieke verhoudingen weer op scherp gesteld. Met name de positie van de bibliotheek zorgde tijdens de beraadslagingen in de Opinieronde voor tweespalt tussen coalitie- en oppositiepartijen.

Bij de keuze voor een zelfstandig Scherpenzeel op 9 december 2019 is voor de dekking van de extra structurele kosten in verband met de noodzakelijke uitbreiding van de ambtelijke organisatie uitgegaan van een combinatie van lastenverzwaring voor de inwoners en een structurele besparing van € 250.000 door een 'slimme combinatie' van De Breehoek, de bibliotheek en het gemeentehuis. Eind april 2020 moet duidelijk zijn of deze structurele besparing ook daadwerkelijk haalbaar is. De door het college voorgestelde 'optimalisatiestudie' moet hier duidelijkheid over geven.

De fracties van ChristenUnie en PRO Scherpenzeel willen echter niets weten van zo’n onderzoek. Beide partijen zijn van oordeel dat het een zinloze exercitie is, omdat het voor hen nu al vaststaat dat de prijs van zelfstandigheid hoe dan ook te hoog gaat worden. Met name het idee om € 100.000 (de helft van de jaarlijkse subsidie) te besparen door de huidige zelfstandige bibliotheek om te vormen tot een steunpunt bibliotheek, zorgde voor felle discussies. ,,De bibliotheek is meer dan een uitleenplek voor boeken’’, betoogde PRO-raadslid Willem Schuur. ,,Denk aan het voorlezen voor kinderen, de activiteiten voor ouderen en de taallessen voor statushouders. Ook landelijk wordt de bieb aangemerkt als een belangrijke basisvoorziening’’, benadrukte Schuur. Hij bracht ook nog de petitie onder de aandacht met ruim 700 handtekeningen van inwoners die niet willen dat er wordt gemorreld aan de bibliotheek. Ook het CDA toonde zich kritisch over plannen voor bezuinigingen op de bieb.

Coalitiepartijen GBS en SGP ontkenden daarentegen dat er in de plannen sprake zou zijn van een afbraakbeleid van de bieb. Ze wezen erop dat ,,in kernen om ons heen naar volle tevredenheid wordt gewerkt met steunpunten, waar lezers hun keus kunnen maken uit een veel grotere, regionale collectie''. Daarnaast zouden de waardevolle educatieve en culturele activiteiten, die nu al in samenwerking met De Breehoek worden georganiseerd, kunnen worden behouden. ,,Wij zijn er juist op uit om die brede maatschappelijke functie van de bibliotheek te behouden en te versterken. Ga maar eens kijken in Renswoude om te zien hoe goed dit bij een steunpunt functioneert’’, raadde SGP-er Maarten Zwankhuizen aan. Een suggestie die geen enkel effect had op het standpunt van de oppositie. Voor Marieke van de Beek (CU) was het zonneklaar dat de Scherpenzeelse bibliotheek niet op niveau kan functioneren met een halvering van de jaarlijkse subsidie. Ook Willem Schuur (PRO) bleef ervan overtuigd dat elke bezuiniging desastreus gaat uitpakken voor de bibliotheek. ,,Scherpenzeel heeft namelijk een voorbeeldbibliotheek; het hele land komt kijken hoe wij het hier doen’’, aldus Schuur die aankondigde in de raadsvergadering met een amendement te willen komen om de bieb ongemoeid te laten.

advertentie
advertentie