Covid-19-epidemie, hoelang gaat het duren?
Covid-19-epidemie, hoelang gaat het duren? ANP Foto

Nieuwe corona-maatregelen: voetbal en NLdoet afgelast

12 maart 2020 om 16:12 Overig

SCHERPENZEEL/DEN HAAG (ANP) Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportwedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad. Het kabinet wil dat zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In Scherpenzeel en Renswoude zijn onder meer de voetbalwedstrijden geschrapt en is NLdoet afgelast.  

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

SCHOLEN Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Universiteiten wordt wel gevraagd grote hoorcolleges voorlopig online te geven. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na crisisberaad met de meest betrokken ministers en het RIVM. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen.

De premier wijst verder op de grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het land heeft de ouders die dan noodgedwongen ook thuis moeten blijven, volgens Rutte "nu juist keihard nodig", met name in de gezondheidszorg en bij de brandweer en politie.

Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. "We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten."

In sommige andere Europese landen is wel besloten scholen te sluiten. Volgens Rutte verschilt de aanpak van corona nu eenmaal per land, mede afhankelijk van de fase waarin de verspreiding van de ziekte zich bevindt. "Wij kiezen ervoor het niet te doen."

KLACHTEN Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.

VOETBAL De wedstrijden in het betaald voetbal zijn tot en met 31 maart uit het programma gehaald. Dat is het gevolg van de maatregel van het kabinet om tot eind deze maand alle evenementen met meer dan honderd mensen te schrappen. De KNVB heeft de maatregel bevestigd. Ook alle wedstrijden in het amateurvoetbal zijn afgelast.

advertentie
advertentie