Nadat het voetbal is afgelast, zijn ook de horaca gesloten.
Nadat het voetbal is afgelast, zijn ook de horaca gesloten. Guido de Boer

'Goed voor elkaar zorgen in deze tijd'

16 maart 2020 om 11:18 Zakelijk

RENSWOUDE Vanwege het coronavirus nam de KNVB vorige week al de beslissing om zowel het eredivisie- als amateurvoetbal enkele weken op te schorten. Ook de besturen van tal van organisaties en verenigingen gingen in beraad en besloten activiteiten af te gelasten en eventueel op een later tijdstip door laten gaan.

Zo ging de Opschoondag van Passage, in het kader van NL DOET, afgelopen vrijdag niet door. Ook de Nederlandse Patiënten Vereniging kwam niet in actie bij De Kleine Meent. De jaarvergadering van Oud-Renswoude, waarbij een film vertoond zou worden vanwege de start van 75 jaar bevrijding werd afgeblazen. Het bestuur van de Stichting Sporthal, de Vogelvereniging Kunst in Vliegwerk legden ook hun activiteiten stil.

GOED BEZIG Zondag 18.00 uur, de horeca moet sluiten. ,,We hadden het wel een beetje aan zien komen", zegt Anke van de Wetering van Restaurant De Dennen aan de Utrechtseweg. Maar dit gaat veel sneller dan verwacht. Het voelt heel onwerkelijk, want enkele dagen geleden, tijdens de persconferentie, werd hier nog niet aan gedacht. Er gebeurt nu ineens veel, maar we gaan het redden".

De gasten zijn weg, het personeel legt de laatste hand legt aan opruimwerkzaamheden. ,,Het personeel vindt het ook voor ons heel vervelend. Voor hen vinden wij het ook erg jammer. In feite zitten we nu nog in een fase van 'wat nu', legt Van de Wetering uit. ,,Ik denk dat er het nodige onderhoud gepleegd gaat worden, dan zijn we toch nog goed bezig", zo besluit ze.

KOSTEN In februari is Henk van Essen, samen met z'n neef, gestart met Café Bar Gezellig. Van Essen: ,,We hebben het nodige moeten investeren, want er moest een hoop gebeuren en dan ineens dit, je moet drie weken sluiten".

Hij wijst erop dat het publiek het café weer wist te vinden. ,,Je loopt nu drie weken omzet mis en bepaalde kosten lopen wel gewoon door", zo legt hij uit. Hij is benieuwd hoe de regering Horeca Nederland tegemoet wil komen om dit verlies op te vangen. ,,Het was juist zo positief dat iedereen weer naar het café kwam. Voordeel voor mij is wel dat ik nog een baan voor drie dagen in de week heb, maar leuk is het niet.''

ONGEMAKKELIJK Jan Egbert Bos van Restaurant De Hof: ,,In eerste instantie stel je de verwachtingen bij, maar dan ineens merk je ook dat het niet anders is. We zijn wel blij met deze beslissing, er was eigenlijk geen houden aan het openhouden van de restaurants. Je voelt je toch wat ongemakkelijk, hebt het idee dat mensen wat vreemd opkijken".

Bos geeft aan dat het de bedoeling is om eerst even tot rust te komen en de trein uit laten razen. Per dag gaat hij bekijken hoe de situatie er voor staat. Hij geeft aan dat het bezorgen van maaltijd zeker in de mogelijkheden behoort. ,,We kennen al een afhaalmogelijkheid. Voorlopig maken we even pas op de plaats en starten nog niets op.

Veiligheid staat nu voorop, voor het personeel en voor de gasten. We moeten wel de moed erin houden en ook goed zorgen voor elkaar", zo besluit Bos die meteen het managementoverleg instapt, want er is nog wel wat te regelen.

advertentie
advertentie