Handzeep is een schaars goed geworden bij de Kruidvat.
Handzeep is een schaars goed geworden bij de Kruidvat. Janneke Hek

Binnenzitten door Corona

16 maart 2020 om 13:37 Overig

SCHERPENZEEL Wie in de winkelstraten van Scherpenzeel loopt, zal het niet ontgaan. De verregaande maatregelen die de overheid zondag heeft ingeluid, hebben hun weerslag. De scholen zijn gesloten, alle horeca sloot haar deuren en bij de supermarkten wordt nog voorzichtig gehamsterd.

Janneke Hek

Ook kerken hielden op een alternatieve manier hun erediensten. Zo konden leden van de Hervormde gemeente van Scherpenzeel de kerkdienst via internet beluisteren. Hier kozen meer kerkverbanden, zoals de Sionkerk, voor. Alleen de voorganger en enkele leden van de kerkenraad, de organist en een koster waren aanwezig. Bij de Open Hof was de dienst zonder bezoekers via een livestream mee te beleven.

Voor een lege kerk preken was wat onwennig, maar het internet zorgde toch voor een samenzijn, zo stelden de kerken. De Hersteld Hervormde Gemeente koos voor een kerkdienst met maximaal honderd bezoekers, waarbij er 'een gepaste afstand' tussen de stoelen was gerealiseerd.

SCHOLEN DICHT Vol spanning volgden scholieren en hun ouders zondagmiddag de berichtgeving over het wel of niet sluiten van de scholen. Er leefde hoop bij de kinderen die niet graag naar school gaan, ouders braken hun hoofd over opvang en in diverse groepsapps werd al overlegd hoe de drie weken door te komen met alle kinderen thuis.

Het verlossende woord kwam tegen het einde van de middag. De scholen gaan dicht, tot en met 6 april in eerste instantie. De Korenmaat, de Dorpsbeuk, de Wittenberg en de Glashorstschool zijn gesloten, de teams overleggen over hoe het thuisonderwijs vorm gegeven kan worden. In de loop van deze week zal er meer duidelijkheid komen.

In Scherpenzeel zie je sociale media tot bloei komen. Aanbiedingen van leerlingen van het voortgezet onderwijs om op te passen bij kinderen van werkende ouders verschijnen. Ook is er op de door deze krant opgezette Facebook-groep Coronahulp Scherpenzeel al wat leven te ontdekken. Er zijn initiatieven om boodschappen te doen voor een ander die moeilijk de deur uitkomt.

Ook ontstaan er discussies of kinderen nu wel of niet bij vriendjes thuis mogen spelen de komende tijd. De overheersende mening is: niet bij vriendjes thuis, wel in de tuin of om het huis buiten spelen. Een moeder zegt: ,,Hoe eerder dit het land uit is, hoe beter. Die drie weken overleven ze wel zonder spelen met vriendjes". De angst voor een totale lock-down helpt ouders om hier een beslissing in te nemen zo blijkt.

HORECA SLUITEN DEUREN Horeca kregen zondagmiddag te elfder ure te horen dat zij om 18.00 uur hun deuren moeten sluiten. Dat was kort dag voor veel ondernemers, ook in Scherpenzeel. Bij de Kromme Hoek zaten gasten die nog net hun hoofdgerecht konden opeten voor de deur gesloten werd. De overgebleven voorraden zijn gedoneerd aan Burgerinitiatief Woudenberg.

Bij Thomas kan ook niet openen op maandagmorgen, zoals hij gewend is. ,,Normaal gesproken zetten we om deze tijd het koffie-apparaat aan en gaat de appelplaatkoek in de oven. Maar onze deuren blijven ook drie weken dicht. De taarten die al klaarstonden, doneren we aan zorgverleners in Scherpenzeel".

TOILETPAPIER Bij de Jumbo en de Aldi is het maandagmorgen rustiger dan eind vorige week. Al wordt er duidelijk meer ingeslagen dan normaal gesproken op maandag. ,,Je gaat toch iets anders nadenken over je weekmenu. Wat meer houdbare dingen. En ook meer fruit waar vitamine C in zit. Dat schijnt te helpen tegen Corona".

Ook hier gaat het toiletpapier nog steeds snel. En ook de handzeep is populair. Bij de Kruidvat stond zodra de deuren openden, al mensen bij de kassa om te vragen naar toiletpapier. Ook hier gaat het hard, zo bleek na een blik in de winkel. ,,Je zou denken dat iedereen nu wel een voorraad wc-papier thuis heeft?".

Ook zijn er bruiloften en feesten geannuleerd. Alle horeca zijn tenslotte gesloten de komende tijd. En wie een verjaardag heeft, denkt wel twee keer na om die nu te vieren. De afstand van anderhalve meter tot een andere persoon is nog wel even zoeken, zo bleek vooral in de winkels. Bij de Big Bazar sloegen ouders knutselspullen in. ,,We moeten de drie weken toch door zien te komen. Zullen we ook nog klei meenemen?"

Een leeg schoolplein bij de Korenmaat.
Ook Prinsheerlijk sloot de deuren.
Bij de apotheek en de huisartsen hangen richtlijnen.
advertentie
advertentie