Burgemeester Harry de Vries.
Burgemeester Harry de Vries. Vakfotografie Westerduin

Nog veel onduidelijk

17 maart 2020 om 13:50 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL In de strijd tegen het coronavirus maakten de ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) zondagmiddag bekend dat alle scholen en kinderdagverblijven, eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs in elk geval tot en met 6 april hun deuren gesloten moeten houden. De nieuwe maatregelen brengen echter ook vragen met zich mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met afhaalvoedsel bij onder meer Chinese restaurants, cafetaria’s en pizzeria’s. Kan de wekelijkse markt nog wel plaatsvinden?

Vragen waarmee de gemeente volgens woordvoerder Mieke Wagensveld ook nog druk bezig is. ,,De markt bijvoorbeeld is best lastig. Enerzijds kun je oordelen dat dit een situatie is waarin misschien (te)veel mensen bij elkaar komen; anderzijds is de Scherpenzeelse markt natuurlijk ook gewoon een plek waar inwoners naar toe gaan om voedsel te kopen. Net als de supermarkten, die niet hoeven te sluiten. We weten dat Barneveld in principe van plan is om hun wekelijkse markt gewoon open houden. Mogelijk dat Scherpenzeel zich hierbij aansluit. Het is, evenals de vraag hoe om te gaan met afhaalrestaurants, zeker een kwestie die besproken zal worden in het crisisoverleg over het coronavirus in Barneveld waaraan burgemeester De Vries deelneemt.’’

EIGEN PLAN In afwachting van verdere aanwijzingen lijken veel ondernemers trouwens al een eigen plan te trekken. Zo heeft de Lange Muur een bordje hangen dat de deuren tot 6 april gesloten zullen blijven en meldt cafetaria de Pitstop dat er nog wel bestellingen mogelijk zijn via de app of telefoon welke op exacte tijden afgehaald of bezorgd kunnen worden. Wel moeten betalingen contactloos of per Ideal geschieden.

Ook De Breehoek en de bibliotheek hebben hun deuren tot 6 april gesloten. De fitnesscentra zijn dicht. Bij de fysiotherapie in gezondheidscentrum Het Foort is de fitnesszaal voor groepen gesloten. Wel zijn er nog 1 op 1 behandelingen mogelijk. ,,Maar wij merken dat veel mensen ook dit voorlopig willen uitstellen’’, zegt Monique van de Wetering van Fitness en Training.

LEVEN BEPERKT Burgemeester Harry de Vries constateert in een open brief aan de inwoners op de website van de gemeente dat we door het coronavirus terecht zijn gekomen in een onwerkelijke situatie. ,,Ons leven wordt ineens beperkt. Er is ons gevraagd om waar dat enigszins mogelijk is thuis te blijven, geen handen te schudden en bij lichte vormen van verkoudheid of grieperig gevoel ieder sociaal contact te vermijden. Denk hier alstublieft niet te lichtvaardig over. Ik hoor mensen zeggen ‘ach het is maar een griepje’. De werkelijkheid is anders: deze pandemie is een bedreiging voor onze volksgezondheid.’’

De Vries zegt ook erg geschrokken te zijn van het zogenaamde hamsteren. ,,Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken, maar we leven gelukkig in een goed georganiseerd land. Hamsteren vind ik bovendien niet sociaal, omdat er ook nog andere mensen zijn die behoefte hebben aan producten'', aldus De Vries die in zijn brief ook diep respect en dank uitspreekt aan alle mensen die werken in de zorgsector en andere ondersteunende (bedrijfs)takken.

advertentie
advertentie