Afbeelding
Kees en Lydia Donkersteeg

Noodverordening: ´Toiletgebouwen op campings blijven voorlopig dicht´

28 maart 2020 om 11:06 Corona

SCHERPENZEEL Alle gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes moeten tot nader order gesloten worden voor het publiek. Dat is van de maatregelen in de aangepaste noodverordening van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VVGM) die voorzitter Ahmed Marcouch vrijdag in de strijd tegen het coronavirus heeft afgekondigd. Dit geldt ook voor soortgelijke voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden.

De verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Ede, Nijkerk, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort, Arnhem en Zevenaar.

EVENEMENTEN EN SAMENKOMSTEN Alle evenementen en samenkomsten zijn tot en met 1 juni 2020 verboden. ,,Uitzondering betreffen bijvoorbeeld gemeenteraadsvergaderingen en bijeenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van bedrijven en instellingen´´, laat de VVGM weten. ,,Voor huwelijken, begrafenissen en bijeenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard geldt dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Voor alle uitzonderingen geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.´´

In alle gemeenten van de VGGM geldt dat het verboden is om in een groep van 3 of meer personen samen te zijn, als je niet de afstand van 1,5 meter in acht neemt. Uitzondering hierop zijn gezinnen en spelende kinderen onder de 12 jaar.

CONTACTBEROEPEN EN SPEELHALLEN Daarnaast worden casino's, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen gesloten. Contactberoepen (waarbij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden) zoals kapper, nagelstyliste en masseur mogen niet uitgeoefend worden. ,,Hierop is een uitzondering voor zorgverleners (para-medische beroepen) mits er een individuele medische indicatie bestaat en ze de benodigde hygiënevereisten in acht nemen. Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden in de publieke ruimte volledig afsluiten, als blijkt dat het, door de hoeveelheid aanwezige mensen, moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren.´´

CORONA BESTRIJDEN WE SAMEN Ahmed Marcouch, voorzitter van de VGGM: ,,Gelukkig zien we dat de meeste mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de richtlijnen van het RIVM ter harte nemen en naleven. Deze noodverordening geeft mij als voorzitter van de VGGM de mogelijkheid op te treden wanneer dit niet gebeurt en zorgt ervoor dat we op de recreatieparken en andere gebieden de risico's beperken. Ik kan niet genoeg benadrukken dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden van elkaar: in het park, de supermarkt en op straat. En zorg voor elkaar. Corona bestrijden we samen."

HANDHAVING De noodverordening geeft de aangewezen ambtenaren, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, de mogelijkheid om de genomen maatregelen in de verordening te handhaven.

advertentie
advertentie