Art impression van de nieuwe, moderne brandweerkazerne van Renswoude.
Art impression van de nieuwe, moderne brandweerkazerne van Renswoude. Ron Pater IRP Bouwadvies

Brandweerkazerne krijgt 'modern en eigentijds aanzien'

11 juni 2020 om 16:09 Maatschappelijk

RENSWOUDE De Vrijwillige Brandweer van Renswoude krijgt een nieuwe brandweerkazerne.

De huidige kazerne is verouderd en voldoet op diverse punten niet meer aan de eisen des tijds. Daarnaast heeft de brandweer straks ook extra ruimte nodig voor een derde voertuig heeft.

VEEVOEDERFABRIEK Een tijd geleden vertelde commandant Bert van Voorthuizen al dat de huidige kazerne te weinig ruimte had voor bijvoorbeeld het omkleden van de manschappen. Toen de brandweerkazerne werd betrokken, was dat al een hele verbetering, in vergelijking met de accommodatie die de brandweer eerder aan de Taets van Amerongenweg had.

De huidige brandweerkazerne is gerealiseerd in een voormalige veevoederfabriek. Door leden van de vrijwillige brandweer werd bij de realisering van de nieuwe brandweerkazerne ook 'de nodige zelfwerkzaamheid' aan de dag gelegd. Er moest namelijk ook het nodige aan leidingen en buizenstelsels gesloopt worden. Op het moment dat de nieuwe brandweerkazerne, op de hoek Oude Holleweg/Dorpsstraat gereed was, was dat een hele verbetering ten opzichte van de kazerne die de brandweer aan de Taets van Amerongenweg had. Maar ook in 'brandweerland' wijzigen inzichten. De brandweerlieden kwamen er achter dat met verloop van tijd een accommodatie te wensen overlaat, aanpassingen noodzakelijk zijn of besloten moet worden tot de realisering van een hele nieuwe brandweerkazerne.

PLAN Nadat de gemeenteraad besloot dat het noodzakelijk was om een nieuwe brandweerkazerne te realiseren, moest er gewerkt worden aan een plan van aanpak, waarin zowel de gemeente Renswoude als de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hun inbreng hadden.

Dit plan werd op 4 juni 2018 ondertekend door burgemeester Petra Doornenbal en J. Hazeleger, afdelingshoofd repressie bij de VRU. In het plan van aanpak is beschreven hoe het proces om te komen tot een nieuwe brandweerkazerne eruit ziet.

BEZUINIGINGEN De bouw van de nieuwe brandweerkazerne wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf Osnabrugge uit Scherpenzeel. Inmiddels is de bouwvergunning aangevraagd en zal over enige tijd de oude kazerne gesloopt worden.

Ron Pater van IRP Bouwadvies uit Renswoude: ,,Om alles binnen het budget te krijgen, moesten er wat bezuinigingen doorgevoerd worden, maar dat is in goed overleg met de verschillende partijen prima gelukt.

Daarbij hebben we de functionaliteit van het totaal niet uit het oog verloren. Na de sloop van de huidige kazerne zal er meteen na de zomervakantie gestart worden met de nieuwbouw. Het ziet ernaar uit dat de nieuwe brandweerkazerne dan in het voorjaar, net voor de zomervakantie van 2021 gereed is”.

SLOOP Tijdens de sloop van de huidige kazerne wordt het brandweermaterieel elders ondergebracht.

Aanvankelijk had de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld, maar dat werd in februari 2019 naar boven bijgesteld.

Op basis van enkele 'nieuwe uitgangspunten' kwam de gemeenteraad uit op een bedrag van € 1.705.736 inclusief BTW.

Die bijstelling werd veroorzaakt door enkele 'ruimtelijke wijzigingen'. Eén en ander had te maken met het programma van eisen, gebaseerd op de taken en voertuigen van het korps Renswoude. Jarenlang heeft Renswoude twee brandweervoertuigen gehad, maar dat worden er straks drie. Daarvoor is meer ruimte nodig.

De nieuwe brandweerkazerne krijgt volgens de plannen 'een modern en eigentijds aanzien'.

advertentie
advertentie