Afbeelding
Energieverbruik

Zachte wintermaanden verlagen energierekening

2 juli 2020 om 15:18 Partnercontent

We hebben dit jaar te maken met een zachte winter. Daarom hoeven huishoudens ook minder te stoken om hun woning warm te houden. Dit zien de energieleveranciers ook terug in het energieverbruik. Dat blijkt uit een artikel van NU.nl. De besparing op het gasverbruik zorgt ervoor dat de energierekening een paar tientjes lager uitvalt in vergelijking met voorgaande jaren.

Gemiddeld 63 kubieke meter minder gas
Energieleverancier Essent ziet dat klanten in de maanden december en januari 84 kubieke meter minder gas hebben verbruikt in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Het gaat hier om een daling van 6,5 procent. Omgerekend gaat het om een besparing van 67 euro op de jaarrekening. Ook Vattenfall ziet dat er de afgelopen twee maanden minder gas is verbruikt. Zij gaan uit van een besparing van 53 kubieke meter gas. Volgens het energiebedrijf levert die een besparing van 42 euro op de energierekening op. Volgens meteorologen zal het in februari ook niet koud worden. Toch willen energiebedrijven nog niet vooruitlopen op wat dat zou kunnen betekenen voor de gemiddelde energierekening.

Tarief gas omhoog, stroom omlaag
De besparing in de wintermaanden is een extra meevaller. Eerder werd er al bekend dat de energierekening sowieso lager zou uitvallen. Dat komt omdat de belasting op stroom omlaag gaat en de vermindering van de energiebelasting (heffingskorting) zal toenemen. De belasting op gas zal juist stijgen. Vanaf 1 januari is het tarief voor aardgas gestegen met 3,99 cent per m3. In de komende zes jaren komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. Met deze maatregel hoopt de overheid duurzaam energieverbruik te stimuleren. Alle Nederlandse huishoudens moeten namelijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dit om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoeveel geld en energie huishoudens uiteindelijk door deze maatregelen besparen op de energierekening, is natuurlijk ook afhankelijk van het energieverbruik en de prijzen van de energieleveranciers. Door middel van energie vergelijken kan men achterhalen of zij wel bij de goedkoopste aanbieder zitten.

Slecht geïsoleerde huizen gaan er op achteruit
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen alleen de bewoners van slecht geïsoleerde huizen er op achteruit gaan. Dat komt omdat deze groep het hardst wordt getroffen door het verhogen van de belasting op gas. Als een woning niet goed geïsoleerd is moet er namelijk veel gestookt worden. Een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp, kan ook niet goed zijn werk doen als de woning niet goed geïsoleerd is. Huishoudens die willen investeren in isolatie en andere energiebesparende maatregelen worden beloond met een verlaging van de energierekening met 13 tot 28 procent. Om mensen een steuntje in de rug te bieden heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld. Mensen kunnen een tegemoetkoming krijgen als zij investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen.

advertentie
advertentie