Afbeelding
Energierekening

Hogere energierekening brengt duurzaamheidsinitiatieven in gedrang

2 juli 2020 om 15:24 Partnercontent

De gemeente Scherpenzeel streeft naar duurzaamheid en betrekt daarin ook zijn inwoners. De vraag is echter hoe duurzaam mensen kunnen zijn wanneer de energierekening de komende jaren omhoog gaat en vergoedingen voor het opwekken van duurzame energie wegvallen.

In het kersverse regeerakkoord zijn afspraken gemaakt waardoor de energiebelasting de komende jaren stijgt. Ook de Opslag Duurzame Energie gaat omhoog de komende jaren. Vergelijkingswebsite Pricewise berekende dat dit in 2018 en 2019 behoorlijk invloed heeft op de energierekening. Volgend jaar is dat 70 euro en een jaar later zelfs 150 euro.

Door die hogere energierekening gaan veel mensen online energie vergelijken met als doel mogelijk over te stappen. Dan telt niet per se duurzaamheid maar juist hoe de rekening zo goedkoop mogelijk te houden. Geluk is dat er tegenwoordig veel goedkope groene energiecontracten worden aangeboden.

Pricewise stelde vast dat de energierekening de komende jaren vanwege een aantal factoren zal stijgen. Allereerst is er een tijdelijke verhoging van 20 euro. En ook een verschuiving in de energiebelasting leidt tot een hogere belasting op gasverbruik. Na 2018 wordt gas per kubieke meter 0,03 euro duurder. Elektriciteit wordt na 2018 per kWh 0,72 euro goedkoper. De vergelijkingswebsite berekende dat dit voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 1.500 kubieke meter gas en 3.500 kWh elektriciteit een prijsstijging van 24 euro betekent.

Hoe verhoudt dit zicht tot het gemiddelde energieverbruik in Scherpenzeel? Uit gegevens van de Lokale Energie Etalage blijkt dat het gemiddelde gas- en elektriciteitsverbruik in de gemeente in 2016 op net onder de 1.500 kubieke meter en 3.300 kWh uitkwam voor een gemiddelde eengezinswoning. 

Naast de bovengenoemde stijging gaat een belastingvermindering op elektriciteit in 2019 omlaag naar 311 euro, van 373 euro dit jaar. Dat is een daling van ruim 60 euro per huishouden die ook terug te zien zal zijn op de energierekening. Met name huishoudens met lagere inkomens die van dit vaste bedrag aan belastingvermindering konden profiteren, gaan dit voelen.

Het voorstel voor de verhoging van de Opslag Duurzame Energie betekent bovendien nog eens 47 euro erbij op de energierekening. In totaal zal de rekening van een gemiddeld huishouden in 2019 door al die bedragen met zeker 154 euro stijgen. Door die forse toename zullen mensen goed naar hun energierekening kijken om te zien of het loont om over te stappen naar een andere leverancier. Hierbij hoort ook energie vergelijken om te weten waar de bedragen het laagst zijn.

Een goed en klimaatvriendelijk alternatief is natuurlijk om zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld via het plaatsen van zonnepanelen. Dat speelt ook de gemeente Scherpenzeel in de kaart want die steeds duurzamer wil worden.

Duurzame initiatieven kosten echter geld en niet elk gezin zomaar kan investeren in zulke maatregelen. Nu nog zijn er dankzij de salderingsregeling belastingvoordelen voor mensen die zelf energie opwekken en een deel daarvan ook aan het stroomnet leveren. Maar juist die regeling wordt na 2020 versoberd. En welke subsidieregeling hiervoor in de plaats komt, is nog niet duidelijk.

advertentie
advertentie