Naast wethouder Marieke Teunissen de jarige Fleur die als eerste de wijkgame ontving en de leerlingen van groep 6 van De Borgwal.
Naast wethouder Marieke Teunissen de jarige Fleur die als eerste de wijkgame ontving en de leerlingen van groep 6 van De Borgwal. Adriaan Hosang

'Duurzaam spel om zelf mee aan de slag te gaan'

14 juli 2020 om 06:45 Onderwijs

RENSWOUDE De gemeente heeft het initiatief genomen om duurzaamheid nog dichter bij de inwoners te brengen, allereerst in nieuwbouwwijk Beekweide.

Daarom lanceert de gemeente het wijkgame 'Doezaam'. Naast dit spel plaatst de gemeente ook 'circulaire straatmeubels' in de wijk. Een week voor de zomervakantie is het eerste exemplaar van de wijkgame overhandigd aan de christelijke basisschool De Borgwal. Na de zomervakantie is het de bedoeling om die wijkgame echt te lanceren. Dan zullen de kinderen in de bovenbouw van De Borgwal een spelvariant krijgen om daarmee thuis, met het gezin, te gaan spelen.

INSPIREREN In de nieuwbouwwijk Beekweide in Renswoude is duurzaamheid al belangrijk. Er zijn keuzes gemaakt in bijvoorbeeld de toepassing van duurzame straatverharding, LED- verlichting, aandacht voor biodiversiteit, waterberging en -infiltratie en ook worden er twintig nul-op-de- meter woningen gerealiseerd.

Projectwethouder Marieke Teunissen is blij met dit initiatief. Zij zegt: ,,Hiermee wil de gemeente een volgende duurzame stap maken en laten zien dat het leuk is om te werken aan een duurzaam Renswoude. Samen met haar inwoners. De wijkgame helpt je om een overzicht te krijgen wat je allemaal zelf kan doen en wat bij je past. Het circulaire straatmeubilair inspireert met een duurzaam verhaal en zorgt voor plekken waar we kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen.”

ACTIE De naam van het wijkgame, 'Doezaam', staat voor samen duurzaam doen. Het is in de eerste plaats bedoeld als een leuk spel om te spelen. In het spel komen inzichten en mogelijkheden rond van duurzaamheid aan bod.

Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld lokaal voedsel, carpoolen en het het gebruik van materialen. Als je het spel speelt, kunnen de spelers zelf kiezen welke duurzame actie het beste bij hun past. Heb je die keuze gemaakt, dan worden online suggesties gedaan om het nemen van de actie makkelijker te maken. Dit kan zijn door een verwijzing naar een lokale organisatie of een aanvraagformulier dat je nodig hebt om iets aan te vragen.

AANHAKEN Bij groep 6 van De Borgwal gaf Leon Römer tekst en uitleg over het spel. Hij heeft het spel ontwikkeld.

Via een gelabeld bedrag voor 'duurzaamheid' uit de opbrengst van De Beekweide kan dit spel gerealiseerd worden. Marieke Teunissen: ,,Ook de provincie staat achter dit idee en geeft subsidie. Misschien dat ook het Waterschap, gezien het nuttig effect van dit spel, aanhaakt”.

OUDE STALROOSTERS Met het gelabelde bedrag voor De Beekweide wilden we iets nuttigs doen, aldus wethouder Marieke Teunissen. ,,Daarom hebben we Eric Spies uitgenodigd. Hij heeft veel kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid.

Al pratend was het idee om iets voor de jeugd op te zetten. Zo kwamen we bij dit spel. Maar we denken ook aan duurzame elementen voor de wijk, bijvoorbeeld banken, gemaakt van oude stalroosters”.

Tijdens de presentatie bij groep 6 stelden leerlingen vragen over bijvoorbeeld plastic in het spel. Zijn de doosjes duurzaam geproduceerd? Ook waren er vragen over windmolens, zonnepanelen, het aantrekken van warme kleding of de cv lager inschakelen. 'Verbeterpunten' bij het spel worden nu uitgewerkt en dan komt het echt in omloop.

Met het wijkgame 'Doezaam', geeft Teunissen aan, wil de gemeente de bewustwording onder jongeren, kijkend naar de toekomst, vergroten. Ook bij christelijke basisschool De Stifthorst wil de gemeente het spel lanceren, maar dan wel in een variant die zo goed mogelijk aansluit bij deze wijk.

De leerlingen van groep 6 van christelijke basisschool De Borgwal zien het nieuwe spel, waarin duurzaamheid centraal staat, wel zitten.
advertentie
advertentie